Nieuws

Openbare ruimte moet volledig rookvrij worden in Arnhem

De openbare ruimte in Arnhem moet volledig rookvrij worden.
De openbare ruimte in Arnhem moet volledig rookvrij worden. © ANP
ARNHEM - De openbare ruimte in Arnhem moet volledig rookvrij worden. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Het maakt onderdeel uit van de plannen over hoe de stad er in 2040 uit moet zien.
Het voorstel van D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en GroenLinks kon op een ruime meerderheid rekenen. Onder meer VVD was tegen. "Natuurlijk moeten we roken tegengaan", licht raadslid Menno Loos toe. "Maar we leven in een vrij land. Als jij anderen niet tot last bent, mag je een sigaret roken. Bijvoorbeeld als je je hond uitlaat."

'Niet te handhaven'

Bovendien is het niet te handhaven, voorspelt Loos. "Hoeveel boa's wil je daarvoor naar buiten sturen?" Voor het uitbreiden van rookvrije zones, bijvoorbeeld rondom ziekenhuizen, is hij best te porren, maar dit besluit gaat de liberaal te ver.
D66-raadslid Susan van Ommen is wel in haar nopjes dat haar voorstel is aangenomen. Een gezonde leefomgeving kan volgens haar alleen wanneer die ook rookvrij is. 2040 is dan misschien nog wel 'veel te ver weg'. "Maar het begin is er", stelt Van Ommen.