Nieuws

Stroomnet zit op meer plekken aan maximum in Gelderland

Monteurs van Liander aan het werk.
Monteurs van Liander aan het werk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het elektriciteitsnet zit op verschillende plaatsen in Gelderland aan zijn maximale capaciteit, meldt netbeheerder Liander. In Berg en Dal, Duiven, Aalten en Anklaar kunnen geen nieuwe grootverbruikers worden aangesloten. In Aalten en Anklaar is teruglevering van elektriciteit, die bijvoorbeeld door zonnepanelen of windmolens is opgewekt, ook niet meer mogelijk, net als in Nijkerk.
Ook op andere plaatsen in het land zijn er knelpunten bijgekomen, zoals in Heerenveen en Alphen aan den Rijn. In het Friese Stiens en Zuiderveld in Flevoland is het net ook vol, maar bekijkt de netbeheerder nog of zogenoemd 'congestiemanagement' een mogelijkheid is. Daarbij wordt grootverbruikers van stroom, zoals bedrijven, op drukke momenten gevraagd om tegen betaling minder stroom af te nemen.
De afgelopen maanden geven netbeheerders geregeld aan dat op plaatsen het netwerk volloopt. Er zijn wel allerlei plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien de nodige tijd, onder meer door de aanvraag van vergunning. Daarnaast hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren.
De hoop is gevestigd op een betere afstemming van vraag en aanbod, eventueel met hulp van omzetting van elektriciteit in energie die tijdelijk op te slaan is, zoals waterstof. Daarvoor zullen duidelijke regels en wetten nodig zijn, zegt Liander.