Nieuws

NEC-fans halen gebak voor politie, maar agenten komen niet opdagen

De NEC-gebakjes die de supportersraad wilde aanbieden.
De NEC-gebakjes die de supportersraad wilde aanbieden. © RN7
NIJMEGEN - Een ludieke actie van de supportersraad van NEC is donderdag in het water gevallen, omdat de politie er uiteindelijk toch niet aan mee wilde werken.
Een mooi gebaar naar de politie, dat was de insteek van de NEC-supporters. Een manier om excuses te maken na de rellen van vorige maand na de wedstrijd NEC-Vitesse. De supporters lieten twee taarten aanrukken en maakten een afspraak via hun contactpersoon Diego. En zo zouden ze de taart vandaag overhandigen.
Maar de politie zegde de afspraak op het laatste moment af. Naar eigen zeggen omdat de supporters er een mediamoment van wilden maken en daar zat de politie niet op te wachten. De supporters reageren teleurgesteld.
Bekijk hier de reactie van de fans van NEC:
Politie wil taart fans NEC niet

Niet meedoen

"Gisteravond ben ik gebeld door Diego, dat hij toch weer door de politietop was gebeld, de politiechef en hun baas Hubert Bruls, dat zij niet aan deze actie mee moesten doen omdat de politie daar ineens heel anders in ging staan.” zegt Michael van Hoogstraten, lid van de supportersraad van NEC. Hij baalt, want het was hem veel waard om de politie te laten weten dat hij achter hen staat.
In één van de vergaderzaaltjes in het stadion van NEC spreekt Van Hoogstraten met de club en vertegenwoordigers van de supporters. Bij de zittende supporters zit veel frustratie tegen de burgemeester. “Het lijkt wel of hij telkens iets probeert te zoeken om NEC in een negatief daglicht te zetten” klinkt het.
Karin van den Heuvel, lid van de supportersraad, vindt het erg jammer dat de actie niet op waarde geschat wordt. “Het was maar een klein vriendelijk gebaar. Dat de politie dan besluit niet te komen, vind ik erg spijtig”.

Geen behoefte aan

"Het is natuurlijk altijd aardig als mensen sorry willen zeggen. Zonder ons weten werd er een mediamoment gecreëerd, en daar hadden wij geen behoefte aan", legt een woordvoerder van de politie uit.
"Wij zijn vooral druk met het onderzoek naar de relschoppers, en hebben gisteren nog laten weten dat het aantal verdachten inmiddels op 34 staat. Ook in de komende weken zullen er nieuwe aanhoudingen volgen", voegt hij daaraan toe.

'Onwil van hogerhand'

De taartenactie is volgens de supporters een voorbeeld van onwil van hogerhand. “De gewone politieman had dit gewaardeerd, dat weet ik zeker. Dat doen ze nog steeds. Maar dit is politiek gevoelig. Het is ook niet niks. Ik ken een paar politieagenten. Zij hebben doodsangsten uitgestaan bij de rellen. Daar schaam ik mij voor, ik wil daar niet bij horen", klinkt het uit de mond van Adri Vaart, die al tientallen jaren supporter is van de club. Hij nam het initiatief voor de actie. “Wij keuren al dat geweld af.”