Nieuws

Tien Achterhoekse kerken binnen enkele jaren in de verkoop

Waarnemend pastoor Hans Pauw voor de St. Janskerk in Zutphen, die wel open blijft.
Waarnemend pastoor Hans Pauw voor de St. Janskerk in Zutphen, die wel open blijft. © Omroep Gelderland
HENGELO - Wie een kerkdienst wil bijwonen in de gemeente Bronckhorst, Lochem of Berkelland kan op veel plekken straks niet meer in het eigen dorp terecht. De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen gaat in tien dorpen de kerkdiensten afbouwen, om uiteindelijk binnen enkele jaren de gebouwen te verkopen.
Een ingrijpend besluit, aldus het parochiebestuur. De hoge kosten voor het onderhoud van de gebedshuizen in combinatie met een dalend aantal mensen dat zich betrokken voelt bij de kerk, zijn de oorzaak. "Veel mensen vinden het belangrijk, een kerk in het dorp, maar wie zet zich ervoor in?", reageert waarnemend pastoor Hans Pauw.

Lege kerkbanken

Precies daar wringt de schoen. "Mensen vinden de kerk nog belangrijk op momenten dat het hen past en uitkomt, maar daarmee houd je geen infrastructuur van kerken in stand", concludeert Pauw.
Steeds minder mensen weten de weg naar de erediensten te vinden. "En er zijn ook minder huwelijken, uitvaarten en doopvieringen", zegt Pauw. Daarnaast is het vinden van vrijwilligers, die de kerk overeind houden, ook steeds moeilijker. "Je vindt wel mensen die willen schoffelen, maar mensen vinden die koster willen zijn, dat is heel lastig."

Niet in één keer dicht

Het gaat om de plaatsen Hengelo, Vierakker, Vorden, Steenderen, Baak, Olburgen, Drempt, Ruurlo, Joppe, Lochem en Borculo waar de kerken uiteindelijk worden verkocht. In Lochem, Keijenborg en Zutphen blijven de kerken open. "Dit zijn de kerkgebouwen van de drie grootste geloofsgemeenschappen en zij liggen verspreid in het grote gebied dat de parochie omvat."
Op Baak na, daar is het proces van de kerksluiting al in gang gezet, is het niet zo dat de gebedshuizen op korte termijn sluiten. "We gaan niet tien kerken in één keer sluiten, dat gaat geleidelijk en zal in totaal drie tot vijf jaar duren." Op de ene plek zal dat sneller gaan dan op de andere plek. "Op sommige plekken zit er al bijna niemand meer in de kerk."

Verder reizen

Het ingrijpende besluit is woensdagavond gedeeld met de betrokkenen van de locaties die gaan sluiten. Volgens Pauw is het voor velen geen verrassing dat er kerken moeten sluiten, maar als het om de kerk gaat waar men graag komt, komt het opeens heel dichtbij. "Veel mensen zitten ermee in hun maag, en ik ben geen priester geworden om kerken te sluiten, maar we kunnen het voor de mensen na ons niet maken dat we nu geen stappen zetten", zegt Pauw.
In dorpen waar op den duur een kerk verdwijnt, moet men straks dus een stukje verder reizen. "Misschien maximaal 10 kilometer verder", zegt Pauw. Een redelijke afstand, denkt de pastoor, maar zijn mensen wel bereid om verder te reizen? "Iedere verandering geeft verlies van mensen. Maar daar kun je niet het beleid op baseren. Mensen die gemotiveerd zijn, zullen altijd mogelijkheden zoeken om wel te komen."

Nieuwe invulling

Het idee van de parochie is om de gebedshuizen die gaan sluiten, uiteindelijk te verkopen. "Een traject dat in de tweede helft van het proces aan de orde komt. Eerst ga je het pastoraal afbouwen. Soms komt er dan in de gemeenschap een initiatief in beeld of zijn er derden in geïnteresseerd."
Eerder zijn kerken in de Achterhoek en Liemers al omgebouwd tot appartementen, gezondheidscentra of verenigingsgebouw.

Zie ook: