Nieuws

We leven ruim 20 maanden met corona en de besmettingen waren nog nooit zo hoog

© Archief ANP
ARNHEM - Op 3 maart 2020 werd voor het eerst een coronabesmetting in Gelderland ontdekt. Dat gebeurde in Kerkwijk, in de gemeente Zaltbommel. De Gelderse GGD's schakelden extra mensen in om een stroom aan telefoontjes van huisartsen en bezorgde burgers te beantwoorden. Hoe golfden we sindsdien naar wat nu het begin lijkt van de Grote Vierde Golf?

Eerste golfje: intelligente lockdown

Het aantal geregistreerde nieuwe besmettingen loopt per dag gestaag op. Het kabinet kondigt op 13 maart een 'intelligente lockdown' af. Evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen worden afgelast. De besmettingen nemen daarna nog dagelijks toe, tot een piekje van 210 positieve tests op 13 april, om daarna weer af te nemen. Er volgen versoepelingen en we krijgen - met rond of onder de tien besmettingen per dag - een rustige anderhalve meter-zomer vanaf eind juni.

Tweede golf najaar 2020

Vanaf begin augustus 2020 lopen de besmettingen weer steeds sneller op. Vanaf 13 oktober gaat Nederland weer in een gedeeltelijke lockdown. De cijfers pieken op 30 oktober (1528) om daarna sterker te dalen, maar blijven de hele maand november rond de 500 schommelen. Omdat de cijfers niet verder dalen, wordt de gedeeltelijke lockdown verlengd en verzwaard: maximaal twee gasten per dag in huis, dertig bij een uitvaart en twintig bij een huwelijk.
In december schiet het aantal nieuwe besmettingen desondanks elke dag weer verder omhoog, naar een recordbesmettingspiek van 1897 vlak voor Kerst. Is het de mutatie uit het Verenigd Koninkrijk, die later zou worden ontdekt? De complete lockdown wordt afgekondigd voor de feestdagen, Rutte spreekt uit het torentje.
Een lege snelweg tijdens de avondklok.
Een lege snelweg tijdens de avondklok. © Persbureau Heitink
In januari volgt er nog een piekje, komt er nog een avondklok bij, en wordt de Britse variant ontdekt. De eerste vaccinaties worden gezet in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen daalt gestaag, tot 159 op 8 februari 2021.

Derde golf voorjaar 2021

Er worden prikstraten geopend en Nederland moet cohort voor cohort gevaccineerd worden, maar er is niet altijd voldoende vaccin. Een verlenging van de lockdown in februari ten spijt, loopt in maart het aantal besmettingen toch nog op tot een derde golf die zijn eerste piek half april heeft.
De druk op de zorg tijdens de coronagolven is enorm. Omroep Gelderland maakt de serie Nu, in het ziekenhuis
Vanaf begin mei neemt het aantal besmettingen weer af. In juni gaat de samenleving weer helemaal open, ook anderhalve meter afstand houden hoeft niet meer. Nadat er nog een scherpe piek volgt, half juli, worden vanaf eind juli de eerste prikstraten afgebroken, omdat de meeste prikken zijn gezet. Van eind juli tot begin oktober 2021 schommelt het dagelijks aantal nieuwe besmettingen rond de 250.

Vierde golf najaar 2021 breekt alle records

De vaccinatiegraad lijkt een plafond te hebben bereikt. Vanaf eind september begint het aantal besmettingen in een duizelingwekkend steile curve te stijgen, met op 18 november 3628 nieuwe besmettingen op één dag in Gelderland.
Het kabinet voert half november de anderhalve meter, het thuiswerken en het maximum van vier bezoekers thuis weer in. Vuurwerk tijdens de jaarwisseling wordt opnieuw verboden. De eerste boosterprik voor 80-plussers wordt 19 november in Gelderland gezet. En het kabinet is de 2G-maatregel van plan: resterende niet-gevaccineerden uitsluiten van de mogelijkheid een coronatoegangsbewijs te krijgen. Dat kan dan alleen na herstel van de ziekte of vaccinatie.

Code Zwart?

Op vrijdag 26 november (vandaag) kondigt het kabinet naar verwachting weer strengere regels af.
Het beloop van de coronapandemie in Gelderland, in dagelijkse nieuwe besmettingen
Het beloop van de coronapandemie in Gelderland, in dagelijkse nieuwe besmettingen © Local Focus