Nieuws

Onderzoek naar functioneren gemeente Nijmegen en omgevingsdienst ODRN

De gemeenteraad van Nijmegen, woensdagavond.
De gemeenteraad van Nijmegen, woensdagavond. © Nijmegen.nl
NIJMEGEN - Een onafhankelijk bureau onderzoekt het functioneren van de gemeente Nijmegen en de omgevingsdienst ODRN. Dat heeft wethouder Jan Wijnia de gemeenteraad woensdagavond laten weten. De raad vergaderde over de luchtkwaliteit in Nijmegen-West.
De wethouder liet ook weten dat hij de GGD heeft gevraagd om advies over de vraag of een gezondheidsonderzoek onder de inwoners van Nijmegen-West een verstandig idee is. De roep om zo'n onderzoek wordt steeds luider. Eerste aanleiding is de hevig in opspraak geraakte asfaltcentrale APN. Begin september bracht Omroep Gelderland naar buiten dat het bedrijf de uitstootnorm zeventien keer overschreed.
Bekijk de video met een korte samenvatting van de raadsvergadering:
Onderzoek naar functioneren gemeente Nijmegen en omgevingsdienst ODRN
Raadsleden waren woensdagavond kritisch op de wethouder en het gevoerde beleid. "Die inwoner van Nijmegen, kan die rustig slapen?" vroeg Wendy Grutters van de Stadspartij Nijmegen zich hardop af.
"Nee, wij kunnen hier niet met droge ogen zeggen: u kunt rustig slapen. We weten niet of het veilig is, Maar we weten ook niet of het niet veilig is." Jasper Konijnenbelt van de PvdA zei daarover: "Dit traject, voorzitter, illustreert de tandeloosheid van onze overheid als handhaver, in de persoon van de omgevingsdienst." Hans van Hooft van de SP: "Ze weten niet eens dat hun eigen vergunningen niet op orde zijn. Ik vind dat schrikbarend, moet ik zeggen."

Met goede bedoelingen is de weg naar de hel geplaveid

"Er is volgens mij een serieus cultuurprobleem ook binnen de ODRN. Die zichzelf vooral ook zien volgens mij als dienstverlener naar bedrijven. In plaats van waakhond voor de bevolking om te zorgen dat iedereen gegarandeerd schone lucht inademt, want dát is hun taak. Bedek dit nou eens niet met de mantel der liefde, want met goede bedoelingen is de weg naar de hel geplaveid", hield de SP-voorman het college voor.
Wethouder Jan Wijnia trok het boetekleed aan: "Ik denk dat we hier met namen vooral een grote verbetering moeten aanbrengen in onze eigen rol als bevoegd gezag. En in de rol van onze omgevingsdienst."
Hans van Hooft zei blij te zijn met het antwoord van de wethouder. "Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar eigenlijk zegt hij: het was de afgelopen jaren een zooitje bij de ODRN. En ik denk dat we tot geen andere conclusie kunnen komen: het is gewoon een puinhoop. Een puinhoop die echt opgeruimd moet worden."

Overheid lang niks gedaan

"Er is inderdaad sprake van een ernstige situatie als bedrijven regelmatig overtredingen plegen, en door de overheid daar te lang niks aan gedaan is.", reageerde de wethouder. "Dus wij moeten die ernstige situaties aanpakken."
Wendy Grutters van de Stadspartij Nijmegen hamerde erop dat de bevolking recht heeft op een gezondheidsonderzoek. Jasper Konijnenbelt van de PvdA onderschrijft dat. Hij verneemt veel van de onrust in Nijmegen-West. "En dan hoor je die angst. Ik heb mensen horen zeggen letterlijk: nu ga ik verhuizen. Dan moet je daarmee aan de slag. Je moet de relatie zien te vinden tussen die industrie en meer ziekten. Ik snap wel dat dat ingewikkeld is, maar als die zorgen leven moet je dat gewoon doen. Punt."
Roel van Tiel volgde net als veel inwoners van West het debat. Als één van de strijders voor schone lucht in zijn leefomgeving blijft hij kritisch. "Ik hoor daar heel veel partijen zeggen: het is hartstikke complex, moeilijke materie. En ook de wethouder vindt het allemaal complex. Nee, zo complex is het niet. Het is heel simpel: ga meten, en ga handhaven. En dat je daar bovenop of daarnaast nog eens een gezondheidsonderzoek gaat uitvoeren: supergoed, maar laat dat dan vooral dat eerste ook niet in de weg staan."