Nieuws

Nijmeegse raad schaart zich achter scherp bekritiseerde Bruls

Een sticker op de muur van het stadhuis waarop Bruls is afgebeeld als varken.
Een sticker op de muur van het stadhuis waarop Bruls is afgebeeld als varken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Met aanhoudend geroffel op de vergadertafels staken gemeenteraadsleden burgemeester Hubert Bruls woensdagavond bij aanvang van de raadsvergadering een hart onder de riem.
De raadsleden reageerden daarmee op woorden die CDA-fractievoorzitter, en partijgenoot van Bruls, Mark Buck kort daarvoor uitsprak. "Gisteren spraken de wethouders van Nijmegen zich uit tegen de onacceptabele uitingen in de richting van onze burgemeester. Vandaag sluiten 39 raadsleden zich daarbij aan. Genoeg is genoeg. Er zijn grenzen overschreden", begon Buck zijn steunbetuiging aan de burgemeester van de Waalstad.

Stelselmatig grenzen overtreden

"Juist in deze tijden is het politieke debat van wezenlijk belang. Een goed politiek debat moet het hebben van inhoud, de wil om naar elkaar te luisteren en elementair respect. De afgelopen weken zijn er stelselmatig grenzen overtreden."
"Deze gemeenteraad wil heel duidelijk zijn: er is geen enkel excuus voor vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, er bestaat geen goede kant van blinde haat, er kan en er mag in onze stad geen ruimte zijn voor de smakeloze intolerantie die onze burgemeester nu treft. Deze uitingen zijn beneden de menselijke waardigheid", aldus Buck.
"Binnen die menselijke waardigheid is er ruimte voor dialoog en debat. Maar waar die waardigheid ontbreekt en haat regeert, moet een grens getrokken worden. Vandaag trekken wij die grens."
"Vandaag spreken wij onze steun uit aan burgemeester Bruls. Juist omwille van de verbinding die hij zoekt, juist omdat we respect hebben voor de manier waarop hij stem en steun geeft aan zo veel mensen in deze onzekere tijden. De complete gemeenteraad van Nijmegen staat volledig achter onze burgemeester."

Varkenskop

Eerder spraken de Nijmeegse wethouders zich al uit over de manier waarop Bruls wordt bejegend. Wat hen betreft zijn de posters, die verschenen in aanloop naar een demonstratie tegen het kabinetsbeleid, het dieptepunt. Op die posters voor de demonstratie op 28 november wordt Bruls onder meer afgebeeld met een varkenskop en benoemd als winnaar van de Anton Mussertprijs.
Ook dertien collega-burgemeesters uit de regio Gelderland-Zuid reageren met afkeer in een gezamenlijk statement. Daarin hebben ze ook forse kritiek op de makers van de poster. “Mensen die op deze manier communiceren wakkeren onrust aan, beschadigen personen en zetten zichzelf buitenspel.”
Burgemeester Bruls zelf zei woensdagavond dat de steun hem heel erg goed doet en bedankte de raadsleden hartelijk. "Het heeft in ieder geval één effect al bereikt: vandaag was de eerste dag in twintig maanden waarop ik alleen maar positieve mails heb ontvangen."
Bruls zei best tegen kritiek te kunnen en zei dat hij lang niet de enige is die het zwaar te verduren krijgt. "Als je ziet wat een heleboel mensen in debatten mogen ondergaan, dat heeft weinig meer te maken met inhoudelijk op het scherp van de snede discussiëren, wat dat mag natuurlijk altijd."

Zie ook: