Nieuws

Duitsland denkt na over legalisering cannabis, maar in Winterswijk maakt men zich geen zorgen

Duitsland denkt na over de legalisering van wiet.
Duitsland denkt na over de legalisering van wiet. © Sharon McCutcheon / Pexels
WINTERSWIJK - De politieke partijen die in Duitsland een nieuwe regering gaan vormen, willen onder meer cannabis legaliseren voor recreatief gebruik. Betekent dat een klap voor de coffeeshops langs de grens met Nederland, waar veel Duitse klanten komen? Sander Vos, eigenaar van coffeeshop Sensi in Winterswijk, denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen.
Hij denkt dat het nog wel even duurt voordat de oosterburen de legalisering van softdrugs daadwerkelijk geregeld hebben. “Waar in Duitsland mag het straks verkocht worden? Wie gaat het kweken? En wie gaat de softdrugs controleren? Dat zijn nu nog allemaal vragen. Ik verwacht dat ze (de Duitse autoriteiten, red.) eerst in een paar steden of deelstaten een proef willen gaan doen. Bijvoorbeeld in Berlijn of in Hamburg", zegt Vos.

Weinig enthousiasme

"In Nordrhein-Westfalen, dat bij ons aan de grens ligt, zijn ze juist niet zo enthousiast", gaat de eigenaar verder. "Dus dat gaat nog een paar jaar duren, denk ik. In Nederland wilden we een aantal jaar geleden ook beginnen met een proef om wiet te legaliseren, maar we zijn helaas sindsdien bijna niks opgeschoten met de plannen.”
Bij de coffeeshop in Winterswijk stoppen woensdagavond veel auto’s met Duitse kentekens. “Ik wacht op mijn vrienden. Zij zijn nu binnen om iets te kopen”, vertelt een jonge vrouw met geblondeerd haar. Ze zit achter het stuur van een Volkswagen Golf. De vriendengroep komt uit Bocholt, op een half uurtje rijden van Winterswijk. “Ik kom hier zelf nu voor de tweede keer. Ik vind het goed dat ze in Duitsland wiet uit de criminaliteit willen halen.”

'Rookt u zelf ook?'

Haar vrienden komen de coffeeshop uit en kijken wat verbaasd naar de Omroep Gelderland-microfoon. “Rookt u zelf ook?” vraagt ze, “anders kunt u meedoen.” Na een vriendelijk “Nee, dank je”, lacht ze. “Tschüss!
Even later komt een man met een baseballpetje op uit de coffeeshop. “Ik woon in Duitsland ja, maar ik kom eigenlijk uit Polen.”
“Ik kom hier een keer per week wat halen. Voor mij is dat fantastisch. Ik gebruik wiet om medicinale redenen. Het is in Duitsland niet gemakkelijk om wiet te kopen. Dus voor mij zou dat beter zijn. Dan hoef ik ook geen illegale dingen te doen, zoals nu, want ik moet het nu meenemen over de grens.”