Nieuws

De kunstwerken van Bas hangen binnenkort tussen de Italiaanse meesters

Drie van de pentekeningen van Bas Geeraets die in Florence te zien zullen zijn.
Drie van de pentekeningen van Bas Geeraets die in Florence te zien zullen zijn. © Bas Geeraets
NIJMEGEN - "Mijn werk gaat naar de bakermat van de Renaissance, de stad van DeMedici. Ik hang straks tussen Donatello en Tintoretto." Met die woorden maakte kunstenaar Bas Geeraets uit Nijmegen woensdag op Twitter bekend dat vier van zijn pentekeningen vanaf 11 december te zien zijn in de Italiaanse stad Florence. In het Museum Bellini, om precies te zijn.
Een week lang zullen zijn werken er te bewonderen zijn. Tussen de Italiaanse meesters dus. En dat noemt Geeraets 'onwerkelijk en fenomenaal'. "Wanneer iemand mij had gezegd dat ik ooit voor mijn werk naar Florence zou moeten, had ik ze voor gek verklaard", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

'Verrassing die ik nooit had verwacht'

"Ik hou van mijn werk. Ik voel me er goed bij en ik werk snoei- en snoeihard. Dit is een verrassing die ik nooit had verwacht", gaat Geeraets verder. Zo'n twee weken geleden kreeg hij via sociale media berichten van een Italiaanse curator. Berichten in het Italiaans waar hij weinig van begreep, maar na enig onderzoek bleek dat het Museum Bellini werk van zijn hand wilde exposeren.
"Ik heb vervolgens een selectie gemaakt en zij hebben de werken gekozen die er nu komen te hangen: een vrouwelijk naakt, een zelfportret en een bos. Daarnaast heb ik één werk speciaal gemaakt: Commedia dell'arte, zoals ik de pentekening van een spreeuwenzwerm heb genoemd. Commedia dell’arte is improvisatietheater en dat leek mij een prima titel voor een zwerm spreeuwen."

Telefoon is ontploft

Sinds Geeraets het nieuws de wereld in slingerde, is zijn telefoon ontploft, vertelt hij terwijl hij een biertje drinkt in zijn stamkroeg Café de Deut, waar je op de ramen zijn werk kunt bewonderen. "Gratis", zegt hij lachend.
Ik ga me gewoon opsluiten om te zorgen dat ik geen corona kan krijgen
Natuurlijk hoopt hij er op 11 december bij te zijn in Florence, wanneer zijn werken daar voor het eerst te zien zijn. En zoals de coronasituatie nu is, zou dat moeten kunnen. "Ik ga me gewoon opsluiten om te zorgen dat ik geen corona kan krijgen."
Donderdagochtend om 8.00 uur gaat Geeraets dan ook gewoon aan de slag in zijn atelier. Hij heeft nog voor vijftien maanden werk liggen, dus met die opsluiting komt het wel goed.