Nieuws
Aarde eten: het klinkt bizar, maar in Wageningen kan het nu

WAGENINGEN - Aarde en klei uit alle windstreken zijn te bewonderen in het Wereldbodemmuseum - en sinds kort ook te proeven. In een tijdelijke expositie in Wageningen staan ruim vierhonderd monsters. Kunstenaar masharu heeft een wetenschappelijke achtergrond en smult ervan.
masharu is een genderneutraal persoon en schrijft diens naam zonder hoofdletter. Diens achternaam (Ru) komt direct achter de voornaam.
Als kind at masharu al aarde en toen die studeerde aan de TU Eindhoven, at die de krijtjes van het schoolbord in de collegezaal. "Dat vond ik erg smakelijk, een hele bijzondere smaak", klinkt het nu. Van kleins af aan is masharu geïnteresseerd in het eten van bodems: "Het geeft mij een gevoel van verbinding met de aarde".
Bekijk hier de video over de bijzondere tentoonstelling in het Wereldbodemmuseum:
Aarde proeven bij het Wereldbodemmuseum in Wageningen
De bodems die zijn tentoongesteld in Wageningen komen uit 35 verschillende landen, waaronder Nederland. "In Limburg was het eten van klei lang een religieuze traditie", weet masharu. "In Indonesië maken ze van klei snacks en in Rusland verkopen ze oude klei in apotheken", aldus masharu.
Gezond?
Bodemonderzoeker Stephan Mantel reisde de hele wereld over voor zijn werk. "Overal waar ik kwam, heb ik gevraagd of mensen bodem eten. Het antwoord daarop was altijd 'ja'. Zwangere mensen doen het, of oudere mensen die om verschillende redenen soms klei of grond eten."
Mantel: "Bodem is een batterij, het heeft een negatieve lading. Dus die kan positieve deeltjes uitwisselen, de voedingsstoffen. Maar het kan ook zware metalen afgeven in je maag. Dus ik kan niet zeggen dat het per se gezond is. Zuivere klei kan ook een zuivere werking hebben."
Trend
"De zus van Doutzen Kroes is influencer en eet al heel haar leven klei. Aarde wordt al generaties lang gegeten, maar er is ook zeker een moderne trend te zien", weet Mantel.
Of het binnenkort op de restaurantkaart staat? "We eten nu wel eens klei mee met de sla die op ons bord ligt", vertelt hij. "Maar het kan zeker. Klei uit Friesland, bijvoorbeeld."