Instellingen

Politie verontwaardigd over respectloos gedrag omstanders tijdens reanimatie

De ambulance op het Stationsplein in Nijmegen.
De ambulance op het Stationsplein in Nijmegen. © Politie Nijmegen
NIJMEGEN - De politie in Nijmegen is niet te spreken over het gedrag van omstanders tijdens een reanimatie bij het station. Mensen bleven op een afstandje staan kijken en toen hen werd gevraagd te vertrekken, reageerden ze verontwaardigd. In een Facebookbericht vraagt de politie mensen zich voortaan met meer respect te gedragen.
De politie werd gisteravond met een ambulance naar het Stationsplein gestuurd, waar midden op het plein een 59-jarige man uit Lochem moest worden gereanimeerd.

Boze blikken

“Ter plaatse startten wij samen met de ambulancedienst de reanimatie op. Diverse collega’s droegen er zorg voor dat er een veilige werkplek werd gecreëerd en dat ook nog de privacy van het slachtoffer werd gerespecteerd. Ons viel op dat meerdere mensen stonden toe te kijken. Nadat wij deze mensen verzochten te vertrekken, kregen wij geen begrip en boze blikken in onze richting”, schrijft de politie Nijmegen op Facebook.
Ook beschrijft de politie welk gedrag wel wenselijk is in dit soort situaties. “Wij begrijpen dat dit soort incidenten aandacht trekt, maar uit respect naar het slachtoffer en de naasten, willen wij vragen om in het vervolg gewoon door te lopen.”

'Schaam je'

Onder het Facebookbericht wordt er met begrip gereageerd op de oproep van de politie, en is er veel kritiek op het gedrag van de omstanders. “Dat wordt blijkbaar het nieuwe normaal, nou mensen dat is niet normaal, schaam je”, schrijft René Simons. “Niet normaal, wat een droeftoeter ben je dan!!”, vult Nicole Kuipers aan.
Meerdere mensen pleiten voor het voortaan uitdelen van boetes wanneer omstanders toekijken tijdens een reanimatie. “Allemaal een bon geven. Klaar, denken ze wel na”, schrijft een van hen.
Een woordvoerder van de politie laat weten dat het slachtoffer het niet heeft overleefd, en dat er sprake was van een 'medisch incident'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!