Achterhoek

Tanken in Duitsland? Vanaf híer bespaar jij euro's

Het kan lonen om over de grens te tanken
Het kan lonen om over de grens te tanken © ANP
Met de uit de pan rijzende benzineprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om naar Duitsland te rijden voor een tank goedkope benzine. Maar voor wie is een ritje over de grens eigenlijk zinvol? En wie verspeelt alleen maar tijd en geld? Omroep Gelderland zocht het uit.
Op dit moment kost een liter Euro 95 in Nederland gemiddeld 2,02 euro. In Duitsland betaal je hiervoor bijna 34 cent minder, namelijk 1,68 euro. Als je wat tijd over hebt, kan het dus lonen om over de grens te tanken. Om te berekenen wanneer dit is, nemen we een paar jaar oude middenklasser als uitgangspunt, met een tankinhoud van 45 liter en een verbruik van 1 op 15.

Retourtje Duitsland

Als je dan met een lege tank aankomt in Duitsland, kost een volle tank 15,30 euro minder dan in Nederland. Om te bepalen vanuit welke plaatsen in Gelderland een Duitse tankbeurt nog zinvol is, berekenen we de afstand van een retourje naar het dichtstbijzijnde tankstation in Duitsland.

Kaart

Op basis van de uitkomst verdelen we Gelderland in vier gebieden. Vertrek je vanuit het grijze gebied, dan leg je geld toe op je reis. Vanuit het paarse gebied verdien je tussen de 0 en 5 euro. Ga je de weg op in het oranje gebied, dan kun je maximaal 10 euro besparen. Start jij in het groene gedeelte? Dan kan je winst oplopen tot wel 15 euro.
Van waar in Gelderland heeft het nog zin om in Duitsland te tanken?
Van waar in Gelderland heeft het nog zin om in Duitsland te tanken? © Omroep Gelderland

Extra winst

Als de tank van je auto groter is, neemt de winst nog verder toe. Met 5 liter extra inhoud in je tank verdien je al 1,68 euro meer. En als je auto zuiniger is, helpt dat natuurlijk ook.

Diesel en lpg

Voor wie op diesel of LPG rijdt heeft het trouwens nauwelijks nut om de reis te ondernemen. Het prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse tankstations is dan een stuk kleiner waardoor het alleen loont als je vlakbij de grens woont. In de berekening is de schade voor het milieu en de eigen tijdsinvestering niet meegenomen.
Voor de prijs in Nederland gingen we uit van de gewogen gemiddelde prijs zoals het Centraal Plan Bureau die wekelijks publiceert. Voor de prijs in Duitsland hielden we de prijs aan zoals de ANWB die publiceert. De locaties van de tankstations zijn afkomstig van Tankerkoenig.de