Nieuws

Forum voor Democratie wil ook in Arnhem en Nijmegen politieke arena in

FvD-leider Thierry Baudet tijdens een bijeenkomst in Arnhem van zijn 'Vrijheidskaravaan'.
FvD-leider Thierry Baudet tijdens een bijeenkomst in Arnhem van zijn 'Vrijheidskaravaan'. © ANP
ARNHEM - Forum voor Democratie (FvD) gaat in maart vrijwel zeker meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Arnhem en Nijmegen. Dat vertelt de regiocoördinator van Arnhem en omstreken Henry Ebbers.
Afgelopen zaterdag zijn de kandidatenlijsten ingediend en hoewel het nu aan de landelijke partij is om daar haar goedkeuring aan te geven, zal dat voor deze Gelderse steden 'sowieso gebeuren', voorspelt Ebbers.
De aanmeldingen van kandidaten waren daar namelijk 'giga', weet hij. Ook voor een aantal kleinere Gelderse gemeenten zijn lijsten ingediend. Welke dat zijn, houdt de regiocoördinator nog even voor zich.

'Twee tot vier zetels'

Dat FvD in Arnhem in de raad komt, weet Ebbers wel zeker. "We hebben daar zoveel leden en vrijwilligers." Hij schat de partij in op twee tot vier van de 39 raadszetels.
Over het partijprogramma en specifieke lokale thema's, is volgens Ebbers nog weinig bekend. "We zullen daarbij zoveel mogelijk de landelijke lijn volgen."
Na Volt en BIJ1 is FvD daarmee de derde partij die in maart vanuit de landelijke politiek haar intrede wil doen in de Gelderse hoofdstad. In de Tweede Kamer heeft FvD op dit moment vijf zetels. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten werd de partij samen met de VVD de grootste van Gelderland.

Ook BVNL heeft plannen

Ook Belang van Nederland (BVNL), de partij van Wybren van Haga die zich na de laatste Tweede Kamerverkiezingen afsplitste van FvD, is in gesprek om te bekijken of deelname in de Rijnstad mogelijk is, bevestigt Arjan de Kok.
De Kok heeft zich als Gelders Statenlid en fractievoorzitter afgesplitst van FvD en is aangesloten bij BVNL. Hij maakt nu onderdeel uit van het landelijk bestuur van die partij.