Nieuws

Aangifte tegen gemeente Nunspeet om diefstal camera's en beelden

Jaap Schröder van de stichting Valouwe Natuur.
Jaap Schröder van de stichting Valouwe Natuur. © Omroep Gelderland / RTV Nunspeet
NUNSPEET - Ziedend is-ie: Jaap Schröder van de stichting Valouwe Natuur. Hij weet het namelijk zeker: de gemeente Nunspeet heeft niet alleen zijn camera's gestolen, maar ook beeldmateriaal van een aantal dassen gewist. Hij heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie.
Het gaat om beelden die zijn gefilmd bij Elspeet op de plek waar de gemeente een industrieterrein wil bouwen. "Ik had hier twee camera's opgehangen om de aanwezigheid van dassen te controleren", zegt Schröder, die zich met zijn stichting richt op de bescherming, het behoud en herstel, en uitbreiding van natuur op de Veluwe.
Hij doet al jaren onderzoek naar dassen en hun leefgebied. "Ik kom terug om die camera's op te halen en de beelden thuis te bekijken. Wat blijkt? Twee camera's zijn weg!"
Bekijk het interview met Jaap Schröder:

Beelden gewist

Schröder vraagt aan de eigenaar van het terrein, de gemeente Nunspeet, of zij de camera's hebben gezien. "En die gaven toe: nee, we hebben één camera weggehaald. De andere die met een slotband vastzat - en dat klopt - die hebben we laten hangen. Enfin, de ene camera die ze hadden meegenomen, die heb ik mee naar huis genomen en die heb ik bekeken", vertelt hij.
En toen viel Schröder volgens eigen zeggen van de ene verbazing in de andere. "Want om te beginnen waren de beelden van die camera gewist. Die heb ik gerecoverd met een softwareprogramma. Daar bleken dassen op te staan, want daar gaat het in dit geval om. Maar wat ook bleek, is dat het de camera betrof waarvan de gemeente had gezegd dat ze die hadden laten hangen. Dat kun je aan de achtergrond van de beelden onmiskenbaar herkennen. Dus er zijn beelden ontvreemd en er is een camera ontvreemd."

Aangifte

De initiator van stichting Valouwe Natuur heeft aangifte gedaan van diefstal. De gemeente Nunspeet wil gedurende het politieonderzoek niet reageren. Wel zegt een woordvoerder dat de gemeente zich niet in de beschuldigen herkent.
Eerder al werd de gemeente door de Raad van State teruggefloten. Die besloot begin september dat de gemeente nog niet mocht beginnen met de bouw van het industrieterrein. Eerst moet onderzocht worden of in het gebied daadwerkelijk dassen leven, want het gaat hier om een beschermde diersoort.

Bouwstop

"Tot die tijd mag er niet gebouwd worden. Dat is de uitspraak", zegt Schröder stellig. "Of er nu twee camera's hangen van mij of niet, er hangen veel meer camera's in het gebied van allerlei partijen. Het staat voor mij onomstotelijk vast dat dit grasland het leefgebied van dassen is. Ze leven voornamelijk van regenwormen, dus het is ideaal leefgebied hier achter ons."