Instellingen

Pestkoppen jagen Gerdines dochter (10) op: 'Ouders, praat met je kinderen'

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © Pxhere
GAANDEREN - "Ik stuur jullie deze brief, omdat ik erg verdrietig ben." Zo begint het Facebookbericht dat Gerdine van Kooten maandag schreef. Die middag wordt haar dochter door een groep kinderen achterna gezeten als ze wegfietst van een schoolplein in Gaanderen. Roselyn (10) vlucht in paniek weg. "Ze is opgejaagd als een wild beest."
Eerder die middag, vlak na schooltijd, pakken vier klasgenoten haar fiets af. Nadat Roselyn dreigt dat ze 112 gaat bellen, geeft één van de kinderen de tweewieler terug. Een ander wordt boos, omdat hij het nog niet genoeg vindt. Gerdines dochter stapt snel op haar fiets en rijdt in blinde paniek weg, zonder te bedenken waar ze naartoe gaat.

Bang

"Na kilometers fietsen is ze gestopt bij een tankstation in Etten. Toen pas voelde ze zich veilig. Bij het tankstation heeft ze haar vader gebeld. Die heeft Roselyn opgehaald", vertelt Gerdine. Het meest vervelende vindt ze dat haar dochter zich zo bang heeft gevoeld. "Ieder kind zou gewoon veilig moeten kunnen spelen."
Gerdine deelt normaal gesproken niet zo snel iets op Facebook, maar nu vond ze het nodig zich uit te spreken. "Daar heb ik wel een beetje spijt van. Mijn bericht levert zoveel reacties op." Het Facebookbericht is inmiddels meer dan 3000 keer gedeeld. "Dat was helemaal niet mijn bedoeling."

Pestgedrag

Maar ze kan alle reacties ook waarderen, omdat deze vooral positief en steunend zijn. Gerdine: "De school heeft het heel goed opgepakt. De juf heeft mijn brief aan de vier pestende klasgenoten van mijn dochter voorgelezen in de klas." Ook is de school in gesprek met Gerdine over wat ze nog meer kunnen doen. "Ze doen echt hun uiterste best om dit pestgedrag te bespreken."

Meelopen

Daarnaast zijn alle ouders door de school ingelicht. Ook die sturen Gerdine nu berichtjes. "Ik vind het fijn om te horen dat ouders hun kinderen tot de orde roepen." Dat vaders en moeders in gesprek gaan met hun eigen kinderen vindt ze belangrijk. "Ouders moeten er veel meer over praten. Vertel je kind dat het niet zo moet, zeg dat meelopen met andere kinderen niet nodig is."
Roselyn bleef een dagje thuis na alle hectiek, maar woensdag ging ze weer naar school. "Dat vond ze wel spannend", benadrukt haar moeder, "maar ik zei ook: die kinderen die jou gepest hebben, vinden het waarschijnlijk nog moeilijker." Daarnaast vangt de school Roselyn goed op. "Het wordt heel serieus genomen. Daar ben ik echt blij mee."
Lees hieronder de brief die Gerdine deelde.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!