Nieuws

Basisscholen zien besmettingscijfers fors oplopen: 'Ik heb geen idee welke kant het opgaat'

Meer scholen melden uitval door corona
Meer scholen melden uitval door corona © Omroep Gelderland
ELST - Basisscholen hebben te kampen met de hoogste besmettingscijfers van de afgelopen twee jaar. Het is afwachten wat het demissionaire kabinet vrijdagavond meedeelt op een nieuwe persconferentie: blijven de scholen open of gaan ze (opnieuw) dicht?
"Afgelopen week hadden we vijf van de acht groepen thuis in quarantaine", zegt de directeur van een basisschool in de gemeente Renkum. "Nu hebben we maar een paar zieken. Maar als hun testuitslagen binnenkomen, kan alles volgende week weer heel anders liggen."
Het valt in deze tijd niet mee om les te geven op de school. De besmettingen maken het schoolse leven grillig en onvoorspelbaar. "En dat in de Sinterklaastijd, waarin het toch allemaal al extra spannend en druk is", zegt de directeur.
Kijk hoe de schoolleider en de ouders in Elst omgaan met de situatie:
Basisscholen zien besmettingscijfers fors oplopen
Ook De Veluwse Onderwijs groep in Apeldoorn, met zestien basisscholen onder zich, laat weten dat het op dit moment improviseren is. Een communicatiemedewerker zegt dat het een soort dagkoers is, momenteel. "De ene dag is het rustig, de andere dag moeten er klassen naar huis. Scholieren zijn besmet, of hun huisgenoten, en dat vergt heel wat van de leerkrachten. Die docenten hebben op hun beurt óók te maken met huisgenoten."
"Al met al is er veel aan de hand, we zijn dagelijks bezig met aanpassingen. In ernstige gevallen, met meerdere besmettingen, overleggen we zelfs met de GGD. Gelukkig hebben we met een testbedrijf afspraken gemaakt over sneltesten: als een docent zich vóór 07.30 uur meldt voor een test, is de uitslag er binnen een half uurtje en is de docent bij een negatief resultaat nog op tijd in de klas."
Of er nog wel op een behoorlijke manier les gegeven kan worden in deze situatie? "We doen natuurlijk ons uiterste best, maar er wordt wel veel van ons gevraagd", zegt ze.

Geen grote verrassingen

Bij De Elstar in Elst zitten ze nog aan de goede kant van de streep. Directeur Marco Onstenk meldt nu tien zieken te hebben. "Af en toe een klasje naar huis, maar geen grote verrassingen. We zijn wel streng: ouders moeten hun kinderen vóór de schooldeur afzetten. U wilt langskomen met de camera? Maar wij laten echt niemand toe in de school, hoor", waarschuwt hij telefonisch. "Als onze eigen ouders er niet in mogen, laten we ook geen cameraploeg door."
De basisschool redt het allemaal nog net, zegt hij op het schoolplein. "Het is soms wel een beetje knippen en plakken. Gisteravond laat kreeg ik nog een berichtje van een collega die positief is. Dan kun je meteen gaan schakelen", aldus Onstenk.
De extra regels verrasten ons toch wel
Laura Gort, scholengemeenschap Flores
Scholengemeenschap Flores, met 33 basisscholen in en rond Arnhem, meldt dat momenteel op elf scholen sprake is van klassen die thuiszitten. "Maar het wisselt per dag", zegt Laura Gort van Flores. "We zijn er ondertussen al aardig op ingespeeld. Waar we in vorige lockdowns nog wat werden overvallen, hebben we nu de draaiboeken klaarliggen."
"Huiswerkpakketjes, onderwijs op afstand: we hebben meer mogelijkheden en kunnen sneller schakelen als de situatie er om vraagt. Hoewel we gisteren wel ineens toch wat verrast werden door de extra regels. Geen 'vreemden' meer in de scholen, anderhalve meter, vergaderen online en niet meer samen lunchen voor docenten. Het wordt steeds strenger en we focussen ons steeds meer of het geven van goed onderwijs. En dat is voor iedereen ongelooflijk zwaar."