Nieuws

Sinterklaas strooide met vrije dag en maakte Nijmeegse schoolhoofden woest

Prent 1840 intocht Sinterklaas
Prent 1840 intocht Sinterklaas © collectie Rijksmuseum - publiek domein
NIJMEGEN - Dat Sinterklaas gul is, weet iedereen. Maar tachtig jaar geleden ging schrijver Godfried Bomans in zijn rol als Nijmeegse Sinterklaas wel heel erg ver. Hij gaf alle Nijmeegse schoolkinderen zomaar een vrije dag. Ook de Sint is weleens stout.
In 1941 geeft Godfried Bomans in zijn rol als Sinterklaas alle Nijmeegse schoolkinderen op eigen initiatief en zonder overleg een vrije dag. De later zeer succesvolle schrijver studeert van 1939 tot 1943 wijsbegeerte en psychologie in Nijmegen en in 1941 wordt hij gevraagd om de rol van stads-sinterklaas op zich te nemen.
Bomans, die dol is op Sinterklaas, stapt vol overgave in de rol van goedheiligman. Vanuit Lent rijdt hij op een paard naar de stad. De twaalf Pieten die hij bij zich heeft, strooien enthousiast met snoepgoed. Bomans zegt hier later over: “Deze schudden hun zakken vol snoep onderweg echter zo snel en gul uit, dat er al spoedig geen pepernoot meer te strooien overblijft. De kinderschare mort.”

Wat denkt zo'n snotjongen wel

Sinterklaas Bomans ziet het gebeuren en verzint een oplossing. Hij spreekt de Nijmeegse schoolkinderen toe: “Luister goed. Krachtens mijn bisschoppelijke waardigheid geef ik jullie morgen allemaal vrij.” De kinderen zijn natuurlijk door het dolle heen, maar hun ouders en leraren reageren woedend: hoe durft-ie dat zomaar te beloven? In 1943 schrijft Bomans in een brief aan zijn vriend Harry Prenen: “Op het bordes van het stadhuis gaf ik de jeugd een dag vrij (vorig jaar een middag), waardoor ik, nog omhuld door den herderlijken toga, een vreeselijke ruzie kreeg met drie (school)hoofden. Eén daarvan riep, alle eerbied voor Gods heiligen uit het oog verliezend: “Wat denkt zo'n snotjongen wel!”
Godfried Bomans als Sinterklaas in 1967
Godfried Bomans als Sinterklaas in 1967 © Koch, Eric, Nationaal Archief, collectie Anefo - publiek domein

Hilarische intocht in modderige tabbert

In de jaren vijftig schrijft Godfried Bomans stukjes voor de Volkskrant. In de verhalen 'Alleen voor volwassenen' en 'Wederom, voor volwassenen' beschrijft hij een aangedikte versie van zijn eigen Sint Nicolaas-ervaring. Hij voert hierin de student Piet Ramakers op, die als Nijmeegse stads-Sinterklaas een hilarische intocht beleeft, waarin de Sint in een sloep afdrijft naar Druten en uiteindelijk in modderige tabbert Nijmegen bereikt. Zo erg was het in Nijmegen gelukkig niet, maar er zijn vast nog een paar Nijmeegse ouderen, die met een glimlach terugdenken aan de Sinterklaasintocht van 1941.
De rol van Sinterklaas beviel Bomans zo goed dat hij zich in de jaren daarna nog vele malen in een tabbert hees:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!