Nieuws

Patrick wil eigen verleden inzetten om ontspoorde jongeren in Doetinchem te helpen

Patrick van Til wil overlast van jongeren in de wijk Overstegen anders aanpakken.
Patrick van Til wil overlast van jongeren in de wijk Overstegen anders aanpakken. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem kondigde onlangs maatregelen aan om de overlast van jongeren in de wijk Overstegen te verminderen. Doetinchemmer Patrick van Til, die als jongere lange tijd zelf in de criminaliteit zat en veel op straat was te vinden, heeft weinig vertrouwen in de maatregelen die nu op tafel liggen.
Patricks vader en moeder zijn 19 en 16 jaar als hij geboren wordt. Zijn vader krijgt, vlak na de geboorte van Patrick, een ernstig motorongeluk en kan daardoor de zorg niet meer op zich nemen. Moeder heeft haar eigen problemen en is niet in staat Patrick op te voeden.
Patrick is opgevoed door zijn opa's en oma's. Het kan per dag verschillen wie er voor hem zorgt. In de zomer, voordat Patrick naar de middelbare school gaat, probeert hij weer bij zijn moeder te wonen. Niet lang daarna overlijdt opa naar aanleiding van een dodelijke steekpartij.
Patrick wil andere aanpak voor jongerenoverlast in Overstegen

Bergafwaarts

Het gaat snel mis. Patrick is vanaf dat moment veel op straat te vinden. Hij maakt deel uit van een jeugdgroep die zijn familie vervangt. Vanaf dat moment gaat het snel bergafwaarts met Patrick. Drugsgebruik, geweld en criminaliteit zijn deel van zijn leven.
"Ik weet wat het is om een diep wantrouwen naar volwassenen te hebben en alleen op de groep te vertrouwen waar je deel van uitmaakt", zegt Van Til. "De kracht van zo’n jeugdgroep is heel sterk. Je wilt daarbij horen. Je bent loyaal naar elkaar en je verlinkt elkaar niet. Respect en vertrouwen zijn alles. Het is wij tegen zij."

Breken met de groep

Op 16-jarige leeftijd besluit Patrick dat het anders moet. Een belangrijke trigger is zijn vriendin en huidige vrouw. Hij begint zich langzaam maar zeker aan de groep te onttrekken. “Dat is nog niet zo eenvoudig”, vertelt Patrick. “Je gaat niet zeggen, het is klaar en ik sla een andere weg in. De banden in zo’n groep zijn heel sterk. Dat wil je niet kwijtraken, maar het is een stap die je moet nemen om uit de criminaliteit en van het drugsgebruik af te komen. Breken met de groep en aan jezelf gaan werken. Anders blijft alleen nog maar de bajes over, of nog erger.”
Zijn ervaringen wil Patrick nu inzetten, om jongeren die ontspoord zijn te helpen. Jongeren zoals hij zelf ooit is geweest, zijn niet populair binnen de jeugdzorg weet Patrick. “Er wordt te weinig resultaat geboekt, dus worden ze vaak aan hun lot overgelaten, terwijl deze jongeren juist begeleiding heel hard nodig hebben”, aldus Van Til. “Biedt ze een alternatief.”

Maatregelen om overlast te verminderen

Vorige week kondigde de gemeente Doetinchem nieuwe maatregelen aan vanwege de overlast veroorzaakt door jeugdgroepen in de wijk Overstegen. In de omgeving van de basisschool in Overstegen veroorzaken meerdere jeugdgroepen sinds een aantal jaren overlast. Dat varieert van geluidsoverlast, het intimideren van buurtbewoners, vernielingen, brandstichtingen tot drugscriminaliteit.
In februari 2020 wordt een buurtbewoner door een groep jongeren zwaar mishandeld in de portiek van zijn flat. Een wijkverbinder gaat deze maand aan de slag om buurtbewoners en jongeren bij elkaar te brengen, om de wijk duurzamer en leefbaarder te maken.

Straatcoaches zijn effectiever

Volgens Patrick zou de gemeente meer moeten inzetten op straatcoaches. “Jeugdoverlast is geen probleem van de wijk, omdat de jongeren niet gebonden zijn aan de wijk”, zegt Van Til. “Nu kiezen ze voor Overstegen, maar het kan ook een willekeurige andere wijk zijn. Het heeft daarom geen zin om buurtbewoners verantwoordelijk te maken voor de overlast."
Straatcoaches die speciaal zijn gericht op jongeren en werken vanuit hun ervaringsdeskundigheid zijn vele malen effectiever volgens Van Til. “Zij kunnen ook de taal van de jongeren spreken, maar hebben ook een bepaald voorkomen. Ze krijgen eerder respect, worden makkelijker toegelaten en kunnen concretere afspraken maken met de jongeren. Ze raken geïnteresseerd als je een ervaringsverhaal met ze kan delen, waardoor je ze beter mee kan nemen.”
De gemeente geeft aan dat er het afgelopen jaar al een intensieve aanpak is geweest van straatcoaches in Overstegen en dat deze de komende tijd ook nog actief zullen blijven. De gemeente wil dat de wijkverbinder de komende tijd eerst opstart en kijkt welke activiteiten in de wijk ondernomen kunnen worden. Dat staat volgens de gemeente los van de aanpak van de jongerenoverlast.

Zie ook: