Nieuws

Komt Sinterklaas langs op school? 'Hij twijfelt nog wel'

Of Sint en de pieten op alle scholen langskomen is onzeker.
Of Sint en de pieten op alle scholen langskomen is onzeker. © ANP
ARNHEM - Kan Sinterklaas met zijn pieten nou wel of niet op bezoek bij basisscholen? Daar zijn ze nog niet overal uit, blijkt uit een belronde van Omroep Gelderland. De richtlijn in het nieuwe corona-advies voor het onderwijs zorgt voor verwarring.
"Gebruik je gezond verstand", zegt Harm van Gerven van de PO-raad, de organisatie voor het primair onderwijs. In de coronaprotocollen staat: 'Groepsactiviteiten zoals vieringen, sportdagen en musicals kunnen alleen georganiseerd worden in de school, zonder aanwezigheid van ouders/verzorgers en externen.'
"Ouders mogen er sowieso niet bij zijn dus", benadrukt Van Gerven. "Scholen bepalen zelf of ze Sinterklaas als extern zien of niet." Of de sint langs kan komen, verschilt per school. "De grootte van het gebouw, de populatie aan kinderen, het aantal coronabesmettingen: dat speelt mee in die overweging. We adviseren scholen goed na te denken over wat veilig is. Beperk het zoveel als mogelijk."

Oude man

Bart van der Ent is directeur van PRO8, een organisatie met vijftien basisscholen in de Achterhoek. Daar weten ze nog niet of Sinterklaas volgende week langskomt. "Vrijdag laten we ons nog adviseren in een webinar met de PO-raad. Op basis daarvan gaan we kijken wat kan en mag. We beslissen waarschijnlijk begin volgende week pas.
Bij Stichting Proominent, die elf scholen in de gemeente Ede heeft, is Sinterklaas wél welkom. "Sinterklaas is wat ons betreft onderdeel van het team. Zolang de scholen open zijn, staan we voor warm en goed onderwijs. Daar hoort de sint in deze tijd van het jaar bij", vertelt directeur-bestuurder Geert Simons. Of de goedheiligman daadwerkelijk komt, is onzeker. "Het is een oude man. Hij twijfelt zelf nog wel of hij wil komen."

Maatregelen volgen

Bij Openbaar Primair Onderwijs Rivierenland (OPOR), met elf scholen in Tiel, weten ze evengoed nog niet of Sinterklaas langskomt. Een woordvoerder laat weten: "Morgenochtend overleggen we met alle schoolleiders binnen onze stichting. Ook Kerstmis nemen we hierin mee. Uiteraard volgen we in alle gevallen de maatregelen."
Peter Dooijeweerd van Delta Scholengroep zegt ook volledig af te gaan op het advies. "Indien veilig organiseerbaar, besteden we aandacht aan de verjaardag van de goedheiligman."