Nieuws

Snacks en lingerie van bananen, in Ede kan het allemaal

Ellen van Til en ontwerper Loes Pennings met de lingerie van bananenplanten.
Ellen van Til en ontwerper Loes Pennings met de lingerie van bananenplanten. © Omroep Gelderland
EDE - Je kunt meer met een banaan dan je denkt. In Ede laat een start-up zien dat je zelfs de schillen kunt opeten. En een ander bedrijf onderzoekt hoe je precies van overgebleven bananenplanten lingerie kan maken.
Beide bedrijven maken gebruik van de Nederlands geteelde bananen die nu rijpen in het World Food Center in Ede. Neder Groep, een bedrijf dat voedselproducten ontwikkelt, plaatste daar een bananenkas om de 'Neder-banaan' te telen. De eerste trossen met de nog kleine bananen werden eind juni al gespot in de kas op het oude kazerneterrein. Nu zijn de eerste bananen geoogst door hoogleraar Gert Kema verbonden aan de Wageningen Universiteit en Research
Bijzonder hoogleraar Gert Kema van de WUR oogst de eerste nederbananen in de kas in Ede
Bijzonder hoogleraar Gert Kema van de WUR oogst de eerste nederbananen in de kas in Ede © Omroep Gelderland

Vezels uit de plant voor slipje

Na de bananenoogst worden de bananen verwerkt en van de overgebleven planten worden vezels gemaakt. Om een slipje te vervaardigen wordt eerst al het sap uit de stam van de bananenplant gehaald, vertelt Ellen van Til van Musa Intimates. "De stam van de plant splitsen we op in drie delen, waarvan we dan gaan kijken hoe we van de grove vezels weer fijne vezels kunnen maken." Uiteindelijk moet er dan een geschiktere fijne vezel overblijven om lingerie van te maken.
Bananenkas op Wageningse campus groeit uit tot megaplantage
"Wij willen zelf ondervinden hoe dit proces verloopt. We hebben daar géén ervaring mee." Van Til legt uit dat ze deze zoektocht ook gaan vastleggen. Ze zijn zelf nieuwsgierig hoe ze van een bananenplant een bruikbaar textiel gaan maken. Nu maken ze nog gebruik van textiel uit Frankrijk, maar na de oogst in Ede gaat het bedrijf met de overgebleven bananenplanten aan de slag.

Bananenschil eetbaar maken

En dan naar het eten van bananenschillen. Volgens de start-up Banana Business kunnen ze na bewerking niet bitter én toch smakelijk zijn. Met een speciale techniek en maakt het bedrijfje uit Venlo het gerecht 'pulled peel'. "We verklappen ons recept niet, maar door een speciale mix van kruiden wordt de schil op smaak gebracht", vertelt Marit Aardema.
Het hapje bestaat dan uit reepjes bananenschil met kruiden. Zo wordt van afval in hun ogen een eetbaar product gemaakt. Want misschien heb je weleens gehoord dat het tot twee jaar kan duren voordat een weggooide bananenschil is vergaan. Door te werken met de bananenschil wil Banana Business de hoeveelheid afval reduceren.
Een bak vol eetbaar bananenafval.
Een bak vol eetbaar bananenafval. © Omroep Gelderland
Al sinds 2018 wordt er door de universiteit van Wageningen gericht onderzoek gedaan naar het telen van bananenplanten in potten met steenwol en kokosvezels. Eerst in hun eigen bananenkas op de campus, vervolgens is de bananenplantage afgebouwd en zijn nieuwe planten verplaatst naar een kas in Ede.