Instellingen

Jan wacht al twee jaar op operatie: 'Moeilijk dat ongevaccineerden bedden bezet houden'

Jan van Elst moet twee keer per dag een katheter inbrengen.
Jan van Elst moet twee keer per dag een katheter inbrengen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Twee jaar wacht Jan van Elst al op een operatie in het Nijmeegse CWZ-ziekenhuis. Vorige week stond hij eindelijk ingepland, maar een paar dagen voor de operatie gaat weer de telefoon en wordt de boel afgeblazen. En dat heeft voor Jan nogal wat gevolgen.
Vorige week deed een opgewekte zestiger de deur open, maar nu is Jan duidelijk terneergeslagen als ik samen met de cameraman binnenkom. Hij gaat naast zijn vrouw Annie op de bank zitten.
"Het ziekenhuis belde, het gaat weer niet door. Gewoon omdat het te vol ligt met coronapatiënten. Na twee jaar wachten en ellende dus weer niks, nada, noppes", zegt Jan. Hij vecht tegen zijn tranen, maar die komen toch. "Het naarste is dat ik nu weer door moet gaan met waar ik zo'n hekel aan heb."
Jan van Elst is terneergeslagen na het afzeggen van zijn operatie
Jan van Elst is terneergeslagen na het afzeggen van zijn operatie © Omroep Gelderland
Jan heeft namelijk een vergrote prostaat. En zolang hij niet geopereerd wordt, moet hij twee keer per dag katheteriseren. Hij laat ons zo'n katheter zien. Een slangetje van zeker 25 centimeter moet hij in zijn penis schuiven om zijn blaas leeg te laten lopen.
"Dat is echt niet fijn om te doen", zegt Jan. En Annie vult aan. "Door dat katheteriseren krijgt hij regelmatig een blaasontsteking en dan ligt hij met koorts op bed. Hij had al lang geopereerd kunnen zijn en weer de Jan kunnen zijn die hij was."
Jan en Annie van Elst
Jan en Annie van Elst © Omroep Gelderland
Jan loopt tegen meer problemen aan. Hij leegt zijn blaas dus twee keer per dag met het katheter, maar de rest van de dag kan hij zijn plas niet ophouden. "Als ik voel dat ik moet plassen, moet ik meteen gaan. Want anders loop ik met een natte broek. Dus onderweg snel de auto langs de kant. Als we iets leuks doen is het altijd zoeken naar een toilet in de buurt en ik werk buiten, dus dan beperkt het me helemaal. Ik moet echt rennen naar een mobiel toilet."

Domper

De opluchting was dan ook groot toen hij hoorde dat hij eindelijk geopereerd zou worden. Maar de domper nog groter toen vorige week die operatie werd afgebeld. "Het is een enorme teleurstelling", zegt Jan terwijl Annie hem troost. "En dan te bedenken dat er allemaal mensen in het ziekenhuis liggen die zich niet hebben laten vaccineren. Dat vind ik moeilijk."
Wat ongevaccineerden daarvan vinden en het verhaal van Jan is te zien in de documentaire Over mijn lijf, wachten en weigeren in coronatijd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!