Nieuws

Mensensmokkelaars, de marechaussee heeft er de handen vol aan

Langs de A12 bij Zevenaar controleerde de marechaussee op mensensmokkel.
Langs de A12 bij Zevenaar controleerde de marechaussee op mensensmokkel. © NOS
DUIVEN - De Koninklijke Marechaussee heeft de handen vol aan smokkelaars die vreemdelingen Nederland in of uit proberen te krijgen. Tot 1 november van dit jaar werden 230 mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Met nog twee maanden te gaan, zijn dat er al meer dan vorig jaar, toen ook al een toename te zien was van 40 procent.
Een mobiel team van de marechaussee controleerde dinsdag op mensensmokkel vlakbij de Duitse grens, bij Zevenaar. De A12 is deel van de zogenoemde Wit-Rusland-route', waar migranten uit landen als Irak en Afghanistan gebruik van maken.
Die migranten komen naar Wit-Rusland, om daar vervolgens de grens met Polen over te steken. Vanaf daar trekken ze verder Europa in, met als reisdoel Duitsland, Nederland of Engeland.
"Daar hebben we tientallen incidenten van gezien. Dat we mensen aantroffen die vanaf die route gereisd zijn. Maar er zijn ook nog steeds andere routes die actief zijn", zegt Robert van Kapel van de marechaussee tegen de NOS.

Chauffeurs

De marechaussee houdt kortdurende controles op verschillende plekken in het grensgebied, om mensensmokkelaars aan de te pakken. Dat is niet eenvoudig. Vandaag letten ze vooral op huurbusjes met Duitse kentekens. "Op het moment dat we een aanhouding hebben van een chauffeur, gaan we natuurlijk kijken of we zicht hebben op een mensensmokkelorganisatie", zegt Van Kapel.
"Vaak wordt de chauffeur ingehuurd door een mensensmokkelorganisatie, dus dat zijn ook weer schakels in een hele grote organisatie die heel veel geld proberen te verdienen."
"As we speak draait onze recherche ook overuren om heel veel onderzoeken zo goed mogelijk en binnen korte tijd af te kunnen ronden. Dat is iets wat ons echt wel bezighoudt."
Bekijk hier hoe zo'n grenscontrole verloopt:
Marechaussee controleert op mensensmokkel bij Zevenaar.
Op het smokkelen van vreemdelingen staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Afgelopen maand werd een mensensmokkelaar uit Moldavië nog veroordeeld, hij kreeg 2,5 jaar celstraf.
Tijdens de controle vandaag in Zevenaar zijn geen mensensmokkelaars aangehouden. Wel werd een Pool opgepakt die nog drie maanden gevangenisstraf moet uitzitten. "Dat noemen wij bijvangsten, want wij staan hier met name om mensensmokkel en -handel te bestrijden", aldus Van Kapel.