Nieuws

Extra beveiliging bij ziekenhuis: 'Ons personeel heeft dagelijks met agressie te maken'

Het personeel van Gelre ziekenhuizen wordt steeds meer geconfronteerd met agressie.
Het personeel van Gelre ziekenhuizen wordt steeds meer geconfronteerd met agressie. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Gelre ziekenhuizen zet extra beveiliging in tegen toenemende agressie tegen hun zorgpersoneel. Dat laat een woordvoerder van het ziekenhuis aan Omroep Gelderland weten. Uit een rondgang langs ziekenhuizen in Gelderland blijkt dat het merendeel te maken heeft met agressie richting medewerkers.
Eerder op de dag trok NU'91, de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, al aan de bel over toenemende agressie tegen zorgmedewerkers. NU'91 zegt dat de agressie toeneemt nu het aantal coronabesmettingen en de druk op de zorg stijgen.
Gelre ziekenhuizen heeft meerdere locaties in Gelderland. Het ziekenhuis wordt vrijwel dagelijks geconfronteerd met agressie tegen personeel, zegt woordvoerder Carla Icking. Dit heeft ervoor gezorgd dat er extra maatregelen zijn genomen.
"Om onze medewerkers te beschermen hebben wij extra beveiligers geregeld. Als het nodig is worden ze direct ingeschakeld. Daarnaast hebben wij korte lijnen met de politie", vertelt Icking.
Icking geeft aan dat de toenemende agressie onacceptabel is. "Wij vragen iedereen die ons ziekenhuis bezoekt zich aan de maatregelen te houden. Dat is nodig om een veilige omgeving te bieden voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers."

Bezoekmoment

Ook het Radboudumc ziet dat medewerkers agressiever verbaal bejegend worden dan voorheen. Fysiek geweld blijft tot nu toe uit. Het Nijmeegse ziekenhuis heeft geen extra beveiligers ingezet.
Ziekenhuis Gelderse Vallei merkt vooral agressie richting personeel als het gaat om de bezoekersregeling. Hierbij geldt één bezoeker per bezoekmoment. "De beveiliging en medewerkers moeten daardoor helaas weer vaker patiënten en bezoekers aanspreken op hun gedrag", zegt Iris Tollenaar, communicatieadviseur bij het ziekenhuis in Ede.

Nadenken over maatregelen

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft volgens woordvoerder Hanneke Groot Nibbelink niet te maken met toenemende agressie. Groot Nibbelink vertelt: "Wij zien ook de berichten in de media hierover en houden dit in de gaten. Wij herkennen dit beeld in ons ziekenhuis gelukkig niet."
"Wij willen wel voorbereid zijn, voor het geval we er ook meer van merken. Daarom denken we na over welke maatregelen in dat geval nodig zijn."
Gelderse Vallei hield vorig jaar een campagne tegen agressie richting medewerkers met de naam ‘Ik heb een zorghart, laat jij het heel?’. "We hopen niet meer in de situatie terecht te komen dat we deze oproep weer moeten doen. We vragen iedereen om elkaar met respect te behandelen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis", besluit Tollenaar.