Nieuws

Wel of geen 2G, deze ondernemers smachten vooral naar duidelijkheid

Het kabinet wel 2G kunnen invoeren in de horeca, cultuursector en bij evenementen.
Het kabinet wel 2G kunnen invoeren in de horeca, cultuursector en bij evenementen. © ANP
HEELWEG - Het demissionaire kabinet maakt werk van 2G. Als het wetsvoorstel erdoor komt, ben je straks met alléén een negatieve test niet meer welkom in delen van de horeca, cultuursector en bij evenementen. Hoe zit dat precies? En hoe kijken de ondernemers in kwestie hier tegenaan?
Eerst nog even over 2G. Daarbij worden alleen mensen toegelaten die gevaccineerd zijn of in het afgelopen jaar zijn genezen van corona. Het kabinet heeft maandagavond het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin iets duidelijker wordt waar dit coronabeleid zou moeten gelden.
De invoering van het 2G-systeem is omstreden, omdat het volgens critici voor een tweedeling in de samenleving zorgt. VVD en D66 zijn uitgesproken voorstander van 2G, maar coalitiepartij ChristenUnie is tegen. Het CDA gaf ook aan er nog mee te worstelen. In de rest van de Tweede Kamer is er eveneens veel verzet. Als de Tweede Kamer al instemt, moet ook de Eerste Kamer er nog over oordelen. En dan moet er nog een specifieke invulling komen van de wet.

Horeca

In het wetsvoorstel staat dat het kabinet 2G wil kunnen inzetten ‘bij hoogrisico-omgevingen in de cultuursector, de horeca, niet-essentiële detailhandel en bij evenementen’. Niet al te grote geplaceerde bijeenkomsten, zoals een voorstelling of restaurants, lijken buiten schot te blijven. Maar een avondje naar de discotheek zonder dat je gevaccineerd bent of corona hebt gehad, is dan geen optie meer.
Eigenaar Robert Venderbosch van uitgaancentrum De Radstake weet nog niet waar hij aan toe is. Zijn restaurant is nu nog tot 20.00 uur open, maar de dancing zit dicht. “Die hele discussie over het 2G-gebeuren, daarbij vertrouw ik op de mensen van wie ik vind dat ze er verstand van hebben. Als er strengere regels nodig zijn om corona eronder te krijgen, dan moet het maar. Het vervelende vind ik dat ik nu niet weet waar we aan toe zijn.”
Drie weken geleden zag de wereld er nog heel anders uit
De horecabaas zit vol met creatieve ideeën, om binnen de regels De Radstake draaiende te houden. Afgelopen weekend was er in Heelweg nog een heuse ‘sint drive-thru’ voor kinderen. “In het voorjaar hadden we nog een aardbeiendrive-thru. Als je ziet wat we allemaal wel niet bedacht hebben, dat had ik me vorig jaar nooit kunnen voorstellen.”
De grote vraag is welke activiteiten de komende weken nog doorgang mogen vinden in de Achterhoek. “Drie weken geleden zag de wereld er nog heel anders uit, toen gingen we er vol voor. Als alles open kan met kerst, heb ik 150 man personeel nodig. Ze bellen me nu om te vragen of het doorgaat. Die jongelui kunnen nu ook bij de GGD aan de slag. Het slechtste wat me kan overkomen is als het kabinet twee weken voor kerst zeg dat we toch helemaal open mogen. Waar haal ik dan al het personeel vandaan?”
“Of het nou 2G, 1G of 3G wordt, daar gaan we het ook wel mee redden. Mijn ervaring is dat de gemiddelde Achterhoeker er niet zo’n probleem van maakt. Maar de Nederlandse bevolking zit wel te wachten op duidelijkheid, dat is het allerbelangrijkste.”

Cultuur

Stefan Rebergen van Luxor Live kijkt vooral uit naar het moment dat het Arnhemse poppodium weer open kan. “We zijn anderhalf jaar dicht geweest. Toen waren we zeven weken open, nu zijn we weer dicht. We smachten ernaar open te zijn.”
Als 2G dan het middel is, dan is dat volgens de directeur maar zo. “Maar het is niet dat we erom staan te springen. 2G heeft niet onze voorkeur, want wij willen er voor iedereen zijn. Daar past dit systeem niet echt bij.”
2G heeft niet onze voorkeur
Bij de collega’s van Doornroosje zijn nog wel optredens met publiek, zittend op een stoel. “De invoering van 2G hangt natuurlijk al een tijdje in de lucht. Het heeft vooral gevolgen voor de bezoekers, die komen met alleen een test niet meer binnen”, zegt Koos Hornman.
“Wat ons betreft: hoe meer live-muziek, hoe beter. Als we moeten kiezen tussen een lockdown of 2G, dan is het duidelijk. Wij bepalen uiteindelijk de maatregelen niet. Onze insteek is altijd geweest: zodra we de mogelijkheden om mensen in een zaal te krijgen, doen we er alles aan om dat voor elkaar te krijgen.”
Het Nederlandse Openluchtmuseum wil nog niet op de zaken vooruit lopen. "Wij volgen de actuele ontwikkelingen op de voet en zullen het beleid van de overheid naleven", laat een woordvoerder weten. Het Arnhemse museum deed eerder dit jaar nog mee aan een proef met Testen voor Toegang.

Evenementen

Als het 2G-systeem er komt, lijkt de evenementenbranche er zeker niet aan te ontkomen. “Ik ben er bang voor”, zegt Nikki Kloet van Festifairs, organisator van onder meer Gelderpop in Voorthuizen. Voor komende februari staat de eerste wintereditie gepland. “We hadden gehoopt dat we tegen die tijd wel van alle maatregelen af zouden zijn. Dus in die zijn is elke vorm van maatregelen nu een teleurstelling.”
De opbouw van Gelderpop eerder dit jaar.
De opbouw van Gelderpop eerder dit jaar. © ANP
“Ik moet nog maar zien of 2G er gaat komen. Tot het er is, gaan we ons er niet al te druk om maken. Maar als ik moet kiezen tussen een festival met maatregelen of helemaal geen festival, dan is de keuze simpel”, aldus Kloet. “Als we zonder 2G afstevenen op een totale lockdown, dan maar 2G.”
Zolang er geen duidelijkheid is over de coronamaatregelen, staat ze veelvuldig in contact met leveranciers. “We proberen alles zo goed mogelijk voor te bereiden, maar we houden wel een slag om de arm mocht het niet doorgaan. Gelukkig zitten we allemaal al langer in hetzelfde schuitje.”

Nog geen duidelijkheid

Voorlopig komt er nog geen duidelijkheid over de eventuele invoering van het 2G-systeem. Het demissionaire kabinet wilde het voorstel graag deze week nog behandelen, maar de Tweede Kamer wil er meer tijd voor nemen.