Nieuws

Een gratis kroketje om aandacht te vragen voor overstekend wild

Een wildkroketje.
Een wildkroketje. © Omroep Gelderland
DOESBURG - De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is weer gestart met haar campagne 'Veilig op weg, daar jagen wij voor'. De jagersvereniging hoopt met de campagne automobilisten bewuster te maken van de risico’s van overstekend wild. En dit jaar zetten de jagers wel een heel bijzonder bewustwordingsmiddel in: een gratis af te halen wildkroketje.
In Doesburg, Eibergen en Groesbeek zit deze week een bon van de Jagersvereniging in de huis-aan-huiskrant waarmee bij een lokaal restaurant een gratis wildkroket afgehaald kan worden en informatie wat te doen bij een aanrijding met wild. Ook restaurant de Waag in Doesburg doet mee aan de actie van de jagersvereniging.
"Ik vind de actie eigenlijk wel belangrijk," zegt Roy Kappert van de Waag. "Een half jaar geleden belde mijn vrouw mij. Ze was richting Dieren en er lag een ree langs de kant van de weg. Ze wist eigenlijk helemaal niet wat ze moest doen. Ik zei bel de politie, dan komt de faunabescherming en die haalt het dier op. Het viel mij gewoon op dat heel veel mensen eigenlijk helemaal niet weten, wat ze moeten doen."
Bekijk de video.
Wildkroket als campagne voor bewustwording van overstekend wild
Degene die dat wel weet is Robert van Rijsewijk. De jager houdt tussen Duiven en Doesburg het wegennet in de gaten op aangereden wild. "Al heb je te hard gereden... bel", adviseert de jager. "Wij zijn geen politie. Als er een beest ligt en hij is gewond, willen we weten, waar hij ligt en dan proberen we hem uit het lijden te verlossen als hij nog leeft en anders halen we hem van de weg af."
In Gelderland zijn er volgens de Jagersvereniging maandelijks 105 aanrijdingen. Voor de verkeersveiligheid zouden de dieren daarom bejaagd moeten worden. Van Rijsewijk onderschrijft dat: "Er zijn ook gebieden waar absoluut niet gejaagd wordt en daar trekken we toch wel erg veel reeën van het asfalt."
De wildkroket moet er volgens de jagersvereniging op wijzen dat het vlees van elk afgeschoten dier, als het nog goed is, opgegeten wordt. "In theorie en soms ook in praktijk kan het zo zijn dat een dier wordt aangereden en daarna moet worden afgeschoten door een jager om het uit zijn lijden te verlossen", legt een woordvoerder van de Jagersvereniging uit.
"Met de actie wijzen we op het gevaar van aanrijdingen en laten we ook zien dat we niet aan voedselverspilling doen. Als het vlees nog goed is, dan gebruiken we het nog. Bijvoorbeeld voor een wildkroket."