Nieuws

Man (24) die trein vernielde en cel onderplaste hoeft niet terug naar gevangenis

De man plaste onder meer zijn cel onder. Afbeelding ter illustratie.
De man plaste onder meer zijn cel onder. Afbeelding ter illustratie. © ANP
EDE - Een 24-jarige man uit Heiloo is veroordeeld tot drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, voor wangedrag in de trein in Ede en op het politiebureau in Arnhem. Eerder dit jaar misdroeg hij zich op die plekken dusdanig, dat hij voor de rechter moest komen. Die stuurt de man niet terug naar de gevangenis, omdat hij behandeld wordt.
Begin augustus gooide hij in Ede een aantal ruiten van de tussendeuren in een trein in. De politie hield hem aan en nam de man mee naar het bureau in Arnhem. Eenmaal daar bespuugde hij de verhoorruimte en beledigde hij een agent.
Daarnaast duwde hij na zijn insluiting in zijn cel alle dekens die hij had in het toilet, gooide hij zijn lunch en papieren door de cel en gooide hij zijn waterfles leeg. Ook plaste de man de cel onder.

Klinische behandeling

De Heilonaar volgt een klinische behandeling en staat op dit moment onder een zorgmachtiging. De behandeling slaat aan en het lijkt inmiddels beter te gaan met de man. De rechter denkt dat een gevangenisstraf de behandeling zou doorkruizen en legt daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, die gelijk is aan het voorarrest. Daardoor hoeft de man niet terug de cel in.
Voorwaarde is dat de man zich verder laat behandelen en meewerkt aan drugscontrole, zijn schulden aflost en afbetalingsregelingen treft.
Hij moet de NS en de politie Oost-Nederland bovendien ruim 2000 euro schadevergoeding betalen.