Instellingen

De poep van een walrus wordt onderzocht

Een gewonde walrus spoelde aan in Harlingen.
Een gewonde walrus spoelde aan in Harlingen. © ANP
WAGENINGEN - Blijft het een bijzondere verschijning of gaan we dit veel vaker meemaken nu de ijskap smelt? De walrus die de afgelopen maanden bij Harlingen en Terschelling werd gezien, maakt nieuwsgierig. En daarom gaat Wageningen University & Research hier nu onderzoek naar doen.
Dr. Sophie Brasseur neemt de uitwerpselen van de walrus onder de loep. Brasseur wil er zo achter komen wat de walrus heeft gegeten en zo achterhalen waar het dier allemaal is geweest. Walrussen liggen gewoonlijk op ijsschotsen, maar die zijn er steeds minder waardoor de dieren zich gaan verplaatsen.
Het was overigens niet makkelijk aan de poep van de walrus te komen, want de ontlasting spoelt weg bij vloed. "Dat was heel ingewikkeld", stelt Brasseur. "Maar via een dierenarts op Terschelling en de onderzeeër waar zij op gelegen heeft, is dat toch gelukt. De walrus zag er goed uit, wat at zij?"
Dat de walrus zich in Noord-Nederland heeft vertoond, wil nog niet zeggen dat dat veel vaker gaat gebeuren. "Het is een aanwijzing die we onderzoeken, maar het is nog maar een theoretische benadering. We bekijken: waar liggen ze nu en waar gaan ze heen? Maar dat is moeilijk in kaart te brengen en er is geen gelijksoortig onderzoek", legt Brasseur uit.
De walrus is overigens sinds begin vorige week vertrokken uit Nederland en inmiddels in Engeland gesignaleerd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!