Nieuws

Hulpsinterklazen laten zich niet bang maken na bericht over kogelwerend vest

Sinterklaas maakt een rijtoer door een stad.
Sinterklaas maakt een rijtoer door een stad. © ANP
APELDOORN - Naar nu blijkt droeg Sinterklaas twee jaar geleden, tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn, een kogelwerend vest. Dat deed hij omdat hij zich bedreigd voelde. Hulpsinterklazen uit de provincie spreken er hun teleurstelling over uit, maar zeggen ook dat ze zelf niet willen wijken voor een enkeling die bedreigingen uit.
De bekendmaking dat Sint in 2019 een kogelwerend vest droeg, riep maandag op sociale media veel reacties op. Verschillende mensen reageerden boos en vol ongeloof dat Sinterklaas aanleiding zag zichzelf te moeten beschermen met een speciaal vest.
De gemeente Apeldoorn wist vooraf dat de Sint tijdens de intocht een kogelwerend vest zou dragen. Dat zegt woordvoerder Arnoud van der Steen. Over wat daarvoor de overwegingen waren, kan Apeldoorn niets zeggen. "Dat is niet aan de gemeente", geeft Van der Steen aan.
Het Openbaar Ministerie deelde maandag mee dat de Sint zich bedreigd voelde door iemand op sociale media. De man in kwestie had in zijn Twitter-biografie staan dat hij 'graag Sinterklazen snipet'. Een dag voor de intocht in Apeldoorn pakte de politie hem op. Deze week - twee jaar na dato - kreeg hij een week gevangenisstraf opgelegd.

'Het moet wel een kinderfeest blijven'

Inmiddels is Sinterklaas alweer in het land. Anderhalve week geleden deed hij officieel zijn intrede op Paleis Soestdijk, in een vooraf opgenomen uitzending. En zijn hulpsinterklazen en hulppieten laten zich ook al op meerdere plekken zien. Zijn zij bang voor acties van kwaadwillenden?
André de Heij uit Apeldoorn laat zich in november en december veelvuldig inhuren als hulpsinterklaas. Zijn agenda loopt al behoorlijk vol en na aanstaande vrijdag heeft De Heij zelfs helemaal geen plekje meer vrij. Het feest leeft volop en van haatdragende reacties merkt de Apeldoorner maar weinig.
"Ik doe dit nu al jaren en heb, ondanks de discussie over de kleur van Zwarte Piet, eigenlijk niets gemerkt", zegt De Heij. "Maar dat nu blijkt dat Sinterklaas een kogelwerend vest droeg, tsja... het moet wel een kinderfeest blijven, natuurlijk. En daar heeft zo'n vest echt niets mee te maken. Dat verwacht je alleen bij de politie", aldus De Heij.
Dit soort bedreigingen houdt mij niet tegen
De Apeldoorner is nu zo'n elf jaar bezig met zijn verhuurbedrijf in Sinterklazen en pieten. Dat een deel van de samenleving radicaler is gaan denken over het decemberfeest, maakt het voor De Heij niet per se anders. "Dit soort bedreigingen houdt mij niet tegen", zegt hij. "Verschillende meningen blijf je altijd houden."
Zo staat ook René Veldhuisen erin. Hij speelt kosteloos voor (de traditionele) Zwarte Piet en komt in die rol veel bij gezinnen over de vloer in deze tijd van het jaar. Veldhuis vindt het triest dat, naar nu blijkt, Sinterklaas twee jaar geleden een kogelwerend vest droeg uit angst voor radicalen.

'Respecteer elkaar'

Volgens Veldhuis kennen veel mensen de geschiedenis van Sint en Piet nauwelijks. "Zwarte Piet is geen mensfiguur, het is een archetype", legt hij uit. "Piet staat voor het duister, Sinterklaas juist voor het goede. Kijk de documentaire Wild geraas van Arnold-Jan Scheer maar eens. Die legt de verschillende Sinterklaas-rites binnen en buiten Europa goed uit."
Veldhuis vindt Sinterklaas boven alles een kinderfeest. "Maar op deze manier gaat het wel heel erg fout. Daar moeten we mee stoppen. Wil je liever een roetveegpiet: prima. Heb je liever een traditionele Zwarte Piet? Ook goed, ieder z'n keuze. Zolang je elkaar maar respecteert", zegt hij. "Ik vertolk de rol van Zwarte Piet uit liefde voor de traditie, puur omdat ik het leuk vind."