Nieuws

Eigenaar drugsschuur Baak wil huur terugbetalen, maar niet de opruimkosten

Politie bij het drugslab in Baak.
Politie bij het drugslab in Baak. © Omroep Gelderland
BAAK - Na het uitzitten van een gevangenisstraf hangt een 50-jarige man, die in Baak zijn schuur aan drugscriminelen verhuurde, nog een geldboete van 33.000 euro boven het hoofd. De man moet de ontvangen huurgelden terugbetalen en wordt aansprakelijk gesteld voor het afvoeren van het drugslab in de schuur.
Op het perceel van de man in Baak ontdekte de politie in december 2020 een crystal meth-lab in aanbouw. In de schuur werden chemicaliën gevonden, waaronder 3,4 kilo meth-amfetamine. Er zou nog niets zijn geproduceerd.
De man woonde in het pand aan de Dollemansstraat en had de schuur verhuurd voor 5.000 euro per week, terwijl hij wist dat het niet helemaal zuiver was. Hij kampte met een cocaïneverslaving en had financiële problemen.
De man, tegenwoordig woonachtig in Diepenveen, kreeg een celstraf van 358 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk. Die straf heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Daar kwam nog een werkstraf van 200 uur bij. Tegen dat vonnis loopt nog een beroep, maakte de man duidelijk, omdat hij voor medeplegen is veroordeeld.

Offertes

Nu eist het Openbaar Ministerie nog een geldboete. De man kon zich dinsdag in de rechtbank in Zutphen vinden in het terugbetalen van de huur. Zijn advocaat hield het bij een bedrag van 13.000 euro.
Voor de kosten van het afvoeren van het drugslab wilde de 50-jarige niet opdraaien, omdat hij niet de kans heeft gekregen de chemicaliën zelf af te voeren. Dat had de politie laten doen terwijl hij in voorarrest zat. "Hij had het anders zelf kunnen opruimen en daarvoor offertes kunnen opvragen", betoogde zijn advocaat.
De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.