Nieuws

Sinterklaas draagt een kogelwerend vest: 'Dit is zo triest'

Sinterklaas tijdens de intocht in 2019.
Sinterklaas tijdens de intocht in 2019. © ANP
APELDOORN - Het nieuws dat Sinterklaas twee jaar geleden een kogelwerend vest droeg tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn, maakt de tongen los. Op de Facebookpagina van Omroep Gelderland reageren mensen geschrokken, boos en verdrietig op het nieuws dat de Sint zich dusdanig bedreigd voelde, dat hij koos voor extra bescherming.
"Fijne samenleving! Zelfs de Sint is niet meer veilig", reageert Brenda Boerboom. En zo denken veel anderen er ook over. "Het moet toch niet gekker worden, in wat voor land wonen wij nou toch?", vraagt Elviere Roks zich hardop af. "Zo in- en intriest dit."

'Dit was toch te verwachten?'

Corine van Ommen, Yolanda Massen en Trijnie Dijkema vinden dat Nederland 'diep gezonken' is. Renee Sietsema zegt de verbaasde reacties van anderen juist niet zo goed te begrijpen. "Dit was toch te verwachten, dit hebben we als burgers toch zelf in de hand gewerkt door de slavernij erbij te betrekken?", stelt zij.
Ze voegt ook toe dat het geen unicum is dat een publiek bekend persoon met een kogelwerend vest over straat moet. "Geert Wilders loopt al jaren lang met een kogelvrij vest en beveiliging rond, en dat lijkt iedereen wel normaal te vinden", aldus Renee.

Activisten opgepakt voor opruiing

Sinterklaas voelde zich volgens het Openbaar Ministerie bedreigd, nadat in aanloop naar de intocht drie verdachten werden opgepakt voor opruiing. Een van die opgepakte verdachten was als activist aangesloten bij de stichting Majority Perspective. Die stichting voerde een jaar eerder een rechtszaak tegen Zwarte Piet om het sinterklaasfeest te ontdoen van 'racistische kenmerken'.
De opgepakte man had in zijn biografie op Twitter staan dat hij 'ook graag Sinterklazen snipet'. Sinterklaas vond dat bedreigend genoeg om de keuze te maken een kogelwerend vest om te doen, toen hij aankwam in Apeldoorn en de Sint-periode in Nederland zo officieel aftrapte.

Kinderfeest verziekt

Marjo Jorna vindt het 'zeer triest' dat Sinterklaas de keuze moest maken een kogelwerend vest te dragen. "Wat zakt ons land de diepte in", merkt ze op. En Jaap Boers noemt het 'bezopen' dat op deze manier een 'kinderfeest wordt verziekt'. "Waar zijn we mee bezig? Is de minderheid de baas geworden in het land?", stelt hij.
Op zowel de Facebookpagina als de Instagrampagina van Omroep Gelderland zeggen veel mensen ook dat ze niet begrijpen dat één van de mannen die Sinterklaas bedreigde een gevangenisstraf kreeg van een week. Sylvia Gossen, John Mac Lean en Johan Klos zetten daar vraagtekens bij en denken dat een langere straf op z'n plek was geweest.