Nieuws
'Gevaarlijke fietsgracht' voor station Nijmegen, zelfs Fietsersbond is tegen

NIJMEGEN - Fietsers die op elkaar knallen of voetgangers die geschept worden door de bus. Verschillende organisaties maken zich zorgen om de nieuwbouwplannen voor het station in Nijmegen. Daar moet onder meer een verdiept snelfietspad komen zodat fietsers en voetgangers elkaar niet meer kruisen. Maar zelfs de Fietsersbond vindt die 'fietsgracht' gevaarlijk. Afgelopen zaterdag werd er nog geflyerd voor een veiliger oversteek bij het station.
“Attentie, attentie. Deze oversteek is levensgevaarlijk”, roept een man van de Oogvereniging Arnhem Nijmegen door een megafoon. Hij staat bij de onbewaakte overgang over de busbaan voor station Nijmegen.
Bekijk waarom er kritiek is op de 'fietsgracht' die bij het station moet komen:
Zorgen om veiligheid nieuw station Nijmegen
'Het is één hindernisbaan geworden'
Die overgang waar op de grond ook de tekst 'Attentie Bus' staat, is al jaren een doorn in het oog bij de Oogvereniging. Samen met onder meer de Fietsersbond zijn ze een petitie gestart waarbij ze vragen voor een veiliger oversteek bij het station.
Raadslid Rosalie Thomassen (Stadspartij Nijmegen) begrijpt de zorgen wel. “Het was ooit een heel mooi station, we hadden tot de Tweede Wereldoorlog het mooiste. Maar het is nu één hindernisbaan geworden, dat is heel jammer.”
Nu heeft de gemeente Nijmegen de kans om dat allemaal te herstellen, want de komende jaren gaat het station voor maar liefst 116 miljoen euro op de schop. Het college kiest daarbij voor een verdiept snelfietspad voor het station langs zodat voetgangers en fietsers elkaar niet meer kruisen. Maar zelfs de Fietsersbond vindt dat een slecht plan.

Fietsersbond voelt zich ongehoord
Mark Kirkels van de Fietsersbond Nijmegen: “In die fietsgracht zullen de stationsfietsers en de snelle doorgaande fietsers in de weg blijven zitten.” Hij doelt op de fietsers die net uit de stationsstalling komen en nog op snelheid moeten komen. En ook voor de voetgangers levert het volgens hem niets op. “Die moeten de busbaan blijven oversteken.”

De Fietsersbond heeft een alternatief aangedragen bij het college. Daarin gaan de voetgangers onder zowel de busbaan als het snelfietspad door voordat ze het station uitkomen. Maar volgens de Fietsersbond heeft het college nog niets gedaan met die alternatieven. “Wij hebben het idee dat daar niet goed genoeg naar gekeken wordt.”
'Plan steeds verder dichtgetimmerd'
Ook raadslid Thomassen heeft het alternatieve plan al meermalen onder de aandacht van het college gebracht. “Maar ik krijg geen uitleg waarom ze niet naar alternatieven willen kijken.” Kirkels: “Er worden telkens weer stappen en stapjes genomen om dat plan verder dicht te timmeren. Waardoor de ruimte voor alternatieve plannen steeds verder beperkt wordt.” Maar daarvan is geen sprake, zo zegt wethouder Vergunst, die naar eigen zeggen regelmatig overleg heeft met onder meer de Fietsersbond. "Een paar ideeën die wij gehoord hebben zijn technisch en financiëel lastig uit te voeren. Dat gaan wij ook de komende tijd nog verder onderbouwen en onderzoeken en ook inhoudelijk toelichten aan de Fietsersbond. Dat hebben we met elkaar afgesproken."
Woensdagavond praat de gemeenteraad over de nieuwbouwplannen voor het station.