Nieuws

Last van houtstook: nergens wordt zoveel geklaagd als bij ons

Mensen warmen zich op bij een vuurkorf in de tuin.
Mensen warmen zich op bij een vuurkorf in de tuin. © Pixabay
WINTERSWIJK - De Sint is weer in het land en dus gaat bij menigeen nét iets vaker de open haard aan. Alleen voor Gelderland gold maandag een stookalert van het RIVM. En ook Weeronline waarschuwde geen vuurtjes te stoken. Ondertussen krijgen ze bij Stichting Luchtfonds juist uit onze provincie de meeste meldingen van overlast door houtstook.
Hoe dat komt, weet de voorzitter van Stichting Luchtfonds, Ubel Zuiderveld uit Winterswijk, ook niet. Van de 1000 meldingen van dit jaar kwamen er 178 uit onze provincie. Zuiderveld: "En dan moet je bedenken dat iedere melding staat voor ongeveer 2000 tot 3000 mensen die overlast ervaren."
In onze provincie gold een stookalert.
In onze provincie gold een stookalert. © Pixabay
Het stookalert van het RIVM gold maandag alleen voor de provincie Gelderland. Het RIVM baseerde zich volgens Zuiderveld op laaghangende bewolking en de hoeveelheid wind die er staat.
"Ze bekijken dat regionaal. Het is nu ongeveer windstil en dan valt die rook als het ware naar beneden en wordt niet meer weggeblazen. Dus als je dan de pech hebt om naast zo'n houtstoker te wonen dan blijft die rook daar hangen", legt hij uit.

4500 pakjes sigaretten

Hoe schadelijk die rook is, blijkt volgens de Stichting Luchtfonds uit Amerikaans onderzoek naar houtrook. "Een houtblok dat je in een uurtje verbrandt, staat volgens dat onderzoek gelijk aan zo'n 4500 pakjes sigaretten. Dus je staat bij zo'n vuurtje gewoon in de rook van honderden rokers. Je moet er ook niet aan denken wat dat voor de gezondheid betekent."
Volgens Zuiderveld is het een van de grootste gezondheidsuitdagingen van deze tijd. De stichting stuurde daarom afgelopen donderdag een open brief aan de VVD en partijleider Mark Rutte.
"Het is niet onze gewoonte om ons te richten op één politieke partij, maar de VVD laat op dit moment geen enkele beweging zien als het gaat om het aan banden leggen van houtstook. Terwijl zelfs in rapporten van verschillende ministeries te lezen is dat er wijken dreigen te ontstaan waar hotspots zijn van giftige rook. We hopen met die brief de discussie binnen de VVD aan te zwengelen. En we hebben ook wel reacties gekregen van een aantal VVD-wethouders die zich ook zorgen maken", aldus de voorzitter van Stichting Luchtfonds.

Vuurwerkverbod

Dan is de stichting vast heel blij met het vuurwerkverbod? "Nou, vuurwerk met oud en nieuw is natuurlijk altijd een ramp voor longpatiënten, maar ik heb liever een keer per jaar een avond vuurwerk als er dan het hele jaar door niet gestookt mag worden."