Nieuws

Gemeentehuis ontruimd na vondst van Amerikaanse brandbom

De bom uit de Tweede Wereldoorlog.
De bom uit de Tweede Wereldoorlog. © Gemeente Zevenaar
ZEVENAAR - Het gemeentehuis van Zevenaar en de Turmac Cultuurhal zijn maandag ontruimd vanwege een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Ook moesten omwonenden binnenblijven. Het explosief is tijdens graafwerkzaamheden op het voorterrein ontdekt.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om onderzoek te doen. Vanwege dit onderzoek waren de Kerkstraat en de straten die aan het gemeentehuis grenzen, afgesloten.
De gemeente riep iedereen op om uit de buurt te blijven. Inmiddels is de kust weer veilig, vertelt burgemeester Luciën van Riswijk.

Tientallen mensen aan het werk

Volgens de gemeente is voorafgaand aan de graafwerkzaamheden vooronderzoek gedaan naar de mogelijkheid op explosieven in de grond. Daar is toen niks uitgekomen. De vondst van de bom maandagochtend was dan ook een verrassing.
Tijdens het ontruimen van het gemeentehuis waren nog tientallen medewerkers aan het werk. Ook in de Cultuurhal zijn meerdere mensen het gebouw uit geleid.

Toegedekt met zand

Volgens Van Riswijk gaat het om een Amerikaanse brandbom 500-ponder, van zo'n 1.20 meter groot. Het blijkt niet mogelijk om het explosief mee te nemen en ergens anders onschadelijk te maken.
Bekijk hier hoe het kan dat de bom over het hoofd is gezien:
Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij graafwerkzaamheden Zevenaar
De bom is weer afgedekt met zand en de EOD onderzoekt nu wat de beste manier is om het explosief onschadelijk te maken. Wanneer daar duidelijkheid over komt, kan de burgemeester nog niet zeggen.
Iedereen kan voorlopig weer aan het werk. Ook de werkzaamheden aan het plein voor het gemeentehuis kan worden hervat, alleen heien is even uit den boze.