Nieuws

Nooit meer een hardloopwedstrijd in de winter? 'Kom vooral met beter beleid'

De vooralsnog laatste start van de Zevenheuvelenloop, in 2019.
De vooralsnog laatste start van de Zevenheuvelenloop, in 2019. © ANP
NIJMEGEN - Zijn hardloopwedstrijden in najaar en winter met veel deelnemers en publiek en een levensgevaarlijk virus ten dode opgeschreven? Voor het tweede opeenvolgende jaar was er geen Zevenheuvelenloop en de Montferland Run werd eind augustus al geannuleerd. "Ik hoop vooral op beter beleid, zodat we eerder weten wat wel en wat niet kan."
Een week voor de start trok directeur Alexander Vandevelde de stekker uit de Zevenheuvelenloop. De hardloopwedstrijd tussen Nijmegen en Groesbeek met 30.000 deelnemers op 21 november laten doorgaan met meer dan 20.000 besmettingen per dag kon niet. "Lopers op anderhalve meter afstand, dat was prima te doen, dat hadden testevenementen aangetoond", zegt Vandevelde. "Maar al die reisbewegingen. Zoveel mensen in de trein op een dag waarop het normaal gesproken vrij rustig is..."
Maar er speelde nog iets. De marathons van Amsterdam en Rotterdam, een week na elkaar, gingen in oktober wel door, de Bridge to Bridgeloop in Arnhem (zonder publiek) ook. Maar de Posbankloop in Velp, daar ging een streep door. "We kunnen niet instaan voor de gezondheid van de deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers. En dat staat voorop", zei de nieuwe voorzitter van de Posbankloop Tjebbe Vugts tegen Studio Rheden.
Het zette Zevenheuvelenloop-directeur Vandevelde, ook verantwoordelijk voor de Stevensloop in maart en de Marikenloop in mei aan het denken: "Je kunt je afvragen of de wedstrijden die wel doorgingen het resultaat waren van een, op dat moment, mild virus of overheidsbeleid. Ik neig naar het laatste."
En als je die koppies zag, dan weet je het: hier doe je het voor
Vandevelde zag gisteren dat, verspreid over de dag, toch hardlopers op de route van de Zevenheuvelenloop onderweg waren. "De schattingen lopen uiteen van 1500 tot 2000 lopers. En als je die koppies zag, dan weet je het: hier doe je het voor."

'Wereldkampioen organiseren'

In 2019 was vooralsnog de laatste 'echte' Zevenheuvelenloop. Ook de echte laatste? Bert Pessink is speaker bij evenementen als de Zevenheuvelenloop en Marikenloop in Nijmegen, de Gerard Tebroke Memorial in Aalten en de marathon van Amsterdam en Rotterdam. "Ik denk dat we zeker nog evenementen in najaar en winter blijven houden", reageert hij.
Nederland is wereldkampioen organiseren en kan creatief omgaan met tegenslagen, zegt Pessink. "Maar mocht het in de winter van 2022 weer niet kunnen dan zullen de evenementen keuzes moeten maken over grootte en andere data, als ze daar nu al niet mee bezig zijn."
Alexander Vandevelde
Alexander Vandevelde © Omroep Gelderland
Hardlooporganisator Vandevelde hoopt vooral op beter beleid, laat hij weten. "Zodat we eerder weten wat wel en wat niet kan. Schep randvoorwaarden voor evenementen. En niet alleen voor sportwedstrijden, maar over alle buitenevenementen, ook festivals."
Je zou, legt hij uit, een periode moeten kiezen waarin evenementen het minst kwaad kunnen, en deze dan toestaan. "En als dan besmettingen oplopen, haal je een ander pakket van het schap dan het bekende 'evenementen afgelasten'. Je grijpt dus ergens anders in. In de maanden waar je liever geen grote evenementen doet, kun je dan weer andere sectoren meer ruimte geven. Zo doen we het niet alleen samen maar ook slimmer."

Montferland Run houdt vast aan december

Carlo Jansen van de Monterferland Run in 's-Heerenberg houdt vast aan de eerste zondag van december. "De Montferland Run hoort bij het begin van de winter", meent Jansen. "En dan nog. Als je in de zomer loopt, dan heb je kans op 30 graden en onweer. Dan moet je ook afgelasten. Het wordt heel erg druk als wedstrijden worden verplaatst naar een 'veilige' maand als september. Hardlopers kunnen niet overal tegelijkertijd aan de start staan."
De laatste Montferland Run, in 2019
"De Egmond Halve Marathon werd ooit afgelast door een negatief advies van de hulpdiensten, die door het winterse weer niet overal konden komen. Als loper denk je dan: een beetje winters weer hoort toch bij Egmond?", filosofeert hoofdredacteur Olivier Heimel van hardloopmagazine Runner's World hardop. "Of: vroeger ging het ook door! Maar vroeger was het ook een veel kleiner evenement en stelden we als maatschappij andere eisen aan de veiligheid."
Apeldoorn heeft sinds jaar en dag de Midwinter Marathon. Volgens organisator Frans Mulderij ligt verschuiving van de loop naar later in het jaar niet voor de hand. Dat heeft met de inzet van onze vrijwilligers te maken, legt hij uit. "Het wordt een heel ander verhaal als je zeker weet dat je de komende tien jaar in de winter niets mag", zegt Mulderij.
Hoesten en verkoudheid horen bij de Zevenheuvelenloop
Inspanningsfysioloog Maria Hopman aan het Radboudumc onderzoekt het verband tussen bewegen en niet-bewegen en het ontstaan van chronische ziekten. Zij en haar onderzoeksteam onderwerpen deelnemers aan de Vierdaagse en Zevenheuvelenloop al jaren aan vragenlijsten om zo meer te weten te komen over hun gezondheid.
Verschuiven van sportevenementen naar een ander seizoen zal niet altijd nodig zijn, zegt Hopman. De wetenschapper: "Als organisatie zou ik dat het komend jaar wel doen. Covid wordt griep. Bij de Zevenheuvelenloop hoort echt dat iedereen in de startvakken elkaar vertelt 'net verkouden geweest, wordt geen toptijd… indekken!' Maar hoesten en verkoudheid horen al sinds jaar en dag bij de Zevenheuvelenloop."
Of de Midwinter Marathon volgend jaar in het eerste weekend van februari doorgaat, is koffiedik kijken. Mulderij: "Er komen twee spannende beslismomenten aan: halverwege december moeten we onze shirts bestellen en rond 10 januari de startnummers."

'Leeg stadion overzichtelijker dan weg vrij houden'

Toen de Zevenheuvelenloop werd afgelast, had Heimel met de organisatie te doen. "Die hadden vorig jaar, toen alles de goede kant op leek te gaan, zelfs nog het plan geopperd twee keer een Zevenheuvelenloop te organiseren: eentje in het voorjaar, om de 2020 editie in te halen, en eentje in het najaar. Maar hoe organiseer je dat al die duizenden deelnemers hun spullen afleveren op anderhalve meter van elkaar? En dat er geen mensen dicht op elkaar langs het parcours gaan staan? Een stadion leeg houden is overzichtelijk in vergelijking met het vrijhouden van een wegwedstrijdparcours."
Betekenen al die mitsen en maren een voorlopig einde van grote evenementen in de winterperiode? Heimel: "Zo ver ben ik mentaal nog niet. We hebben net een mooie marathonmaand achter de rug, ook dat moet je niet vergeten. En ik ben geen viroloog, maar lees hoopvolle dingen over de coronapil bijvoorbeeld. Laten we onze wonden likken en hopen dat het ergste na deze winter achter de rug is."
Omroep Gelderland vroeg een reactie aan de woordvoerder van het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 burgemeesters. Die adviseren demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op het gebied van veiligheidsvraagstukken in coronatijd. Hubert Bruls van Nijmegen is voorzitter van het Veiligheidsberaad. De woordvoerder laat weten niet te willen reageren.