Nieuws

BIJ1 hoopt op raadszetels in Arnhem en Nijmegen

Hazar Chaouni.
Hazar Chaouni. © Hazar Chaouni
ARNHEM - Het BIJ1 van Sylvana Simons doet in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem en Nijmegen. De partij kwam dit jaar voor het eerst in de Tweede Kamer en wil nu dus ook lokaal voet aan de grond krijgen. De beoogde Arnhemse lijsttrekker Hazar Chaouni is erop gebrand 'het systeem van binnenuit te veranderen'.
Of dat ook echt kan, is voor haar nog een vraag. "Eigenlijk ben ik meer een activist", geeft de in Wageningen geboren Chaouni met Marokkaanse ouders toe. Hoewel activisme en politiek volgens haar wel overlapt. Maar in de politieke arena voelt zij minder de noodzaak om zaken veranderd te krijgen, die zij 'op straat' wel ervaart.

'Wees transparant'

Chaouni vindt dat er meer met de mensen zelf gesproken moet worden. "Nu worden die vaak voor de sier uitgenodigd. Ik ben oprecht nieuwsgierig waarom er dan niemand is die uitzoekt waarom er niets met hun inbreng wordt gedaan. Heel vaak kunnen dingen wél. En als het niet kan: wees daar dan transparant over. Leg het uit."
Zo zag zij de gemeenteraad onlangs besluiten om speeltuinen toegankelijker te maken. "Maar dat gebeurt pas wanneer die toe zijn aan onderhoud. Dat wordt dus vooruit geschoven. Waar moeten die kinderen nu dan spelen? Mensen onderschatten het belang van dat soort zaken", weet Chaouni die zelf naast haar psychische aandoening last heeft van verschillende lichamelijke aandoeningen, die onder meer veel misselijkheid en buikpijn veroorzaken en ook pijn in haar lijf en gewrichten.
Als ze daar goed rekening mee houdt en voldoende rust inbouwt 'kan ze wel functioneren'. Ondersteuning krijgen 'is ingewikkeld', ervaart zij. "Ook een van de dingen die beter moet."

'Dat is niet integer'

Ook verwijst Chaouni naar de veelbesproken Arnhemse discriminatieaffaire, waarbij een rapport dat discriminatie binnen de gemeente aantoont achter werd gehouden. Twee van de hoogste ambtenaren zouden daarvoor zijn geslachtofferd, maar de verantwoordelijke wethouders bleven zitten. "Je kunt niet blijven zitten, als je weet hebt van zo'n schandaal. Dat is niet integer", meent Chaouni.
Ook oprechte excuses en erkenning heeft zij daarin gemist. "Dat zijn de eerste bouwstenen om het vertrouwen in de politiek te herstellen." Het is volgens haar een wereld waarin te veel spelletjes worden gespeeld.

'Hard werken'

Om in maart daadwerkelijk een raadszetel te bemachtigen 'wordt hard werken', beseft Chaouni. "Maar het is zeker mogelijk. We zullen meer aan onze zichtbaarheid moeten werken."
Eerst zullen de leden in december de definitieve kandidatenlijst vaststellen, net als het partijprogramma.