Nieuws

Streekderby zonder supporters langs de lijn: 'Zo’n livestream is niks'

Supporters keken de wedstrijd via een livestream.
Supporters keken de wedstrijd via een livestream. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - In Oldebroek ging de derby tussen thuisclub OWIOS en VSCO 61’ zaterdag gewoon door. Maar zonder publiek en dat was een aderlating voor de supporters van beide voetbalclubs. Toch konden ze de wedstrijd live volgen via een stream. Maar dat is toch anders. "Ik vind het lastig, de club is belangrijk voor mij."
"We zijn niet bang dat corona zich zou verspreiden, maar vooral dat onze reputatie eraan gaat als we supporters zouden toelaten”, vertelt voorzitter Jacko van den Bosch van OWIOS voor aanvang van de wedstrijd. "Je wilt niet als voorbeeld gesteld worden van hoe het niet moet", voegt hij daaraan toe.

'Regels vaak niet te doorgronden'

Langs het veld loopt een hek dat als afzetting dient. “Daar mag niemand zitten. Maar in de kantine wel. Dat is voor ons niet te volgen, dus hebben we de kantine ook maar gesloten. We willen niet dat mensen dichtbij elkaar gaan staan bij het raam zodat ze de wedstrijd kunnen volgen en het risico toch weer verhoogd is. Wij proberen het begrijpelijk te maken voor onze mensen, want die kabinets- en KNVB-regels zijn soms niet te doorgronden en tegenstrijdig."
Kijk naar het interview met voorzitter Jacko van den Bosch OWIOS:
Voorzitter OWIOS over spelen zonder publiek
Trouwe vrijwilligers kregen eerder deze week te horen dat ze de derby niet mochten bekijken. "De club heeft ons toen gebeld met de vraag of we wilden helpen met toezicht houd als steward. Op die manier kunnen we de wedstrijd toch live volgen en een oogje in het zeil houden", verklaart Van den Bosch.

'Wij kunnen niet iedereen controleren'

Hekken om het complex maken het lastig om binnen te komen op het sportpark en daarnaast lijkt er begrip te zijn onder de supporters dat zij er niet bij kunnen zijn. “Ja, zo’n livestream is niks, maar het is een goed besluit van de club”, zegt fanatiek supporter Gert van Hul. "Als je hier op de club kijkt, kunnen wij niet iedere bezoeker goed controleren. Dat is niet te doen voor onze vrijwilligers."
Eerder werd de derby in Heerde afgelast. "We moesten kiezen, of onze derby tegen VSCO 61'. Als ze allebei zouden doorgaan, zou de politie niet genoeg handhaving hebben om in geval van nood, beide clubs te helpen. Daarom moest één van de twee wedstrijden afgelast worden."

'Hele weekend niet te genieten'

Gefrustreerd zit Hul thuis op de bank de wedstrijd te kijken. "Ik vind het lastig, de club is belangrijk voor mij. Een deel van mijn leven. Ik ga er altijd met mijn oude buurvrouw heen. Het is een sociaal gebeuren voor haar en ook voor mij. Het is lastig dat dat nu weg is", treurt hij.
Als VSCO 61' een penalty krijgt, moet Gert even stoom afblazen. "Wat een flut scheids. Totaal onterecht en dan ook nog een rode kaart. Het slaat nergens op", recenseert hij het uiterst dubieuze en achteraf beslissende moment van de wedstrijd. Als OWIOS verliest met 0-1 zit de trouwe supporter teleurgesteld op de bank. "Nu is hij het hele weekend niet te genieten", zegt zijn vrouw.