Nieuws

Vuurwerkbranche dreigt met kort geding om verbod te voorkomen

Toen er nog geen vuurwerkverbod was.
Toen er nog geen vuurwerkverbod was. © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - De vuurwerkbranche wil er met een kort geding voor zorgen dat de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Dat zegt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).
Het demissionaire kabinet stemde vrijdag in met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod om extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen vanwege de coronapandemie. Het besluit kost de vuurwerksector volgens Groeneveld 60 miljoen euro.
"We leggen ons niet neer bij die beslissing", zegt hij mede namens vuurwerkimporteurs, winkeliers en vuurwerkliefhebbers. Die kwamen zaterdagmiddag bijeen om te vergaderen. Samen kwamen ze tot de conclusie dat ze het verbod juridisch willen aanvechten.

'Druk op ziekenhuizen neemt niet toe door vuurwerk'

Dat de druk op de ziekenhuizen toeneemt door het vuurwerk tijdens oud en nieuw vindt de algemeen directeur van vuurwerkimporteur Lesli in Lichtenvoorde onzin. Daarbij baseert hij zich onder meer op uitspraken van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Die stelde dat vuurwerkslachtoffers geen grote belasting vormen voor de ic.
Voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).
Voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). © Omroep Gelderland
"Kopstukken uit de zorg en het OMT blijven verklaren dat het vuurwerkverbod geen zoden aan de dijk zet. Het is amper een belasting voor de ziekenhuisbezetting", stelt Groeneveld. "Als je dat vergelijkt met wat er allemaal komt op zo'n oudjaarsavond bij de ziekenhuizen, dan is drank- en drugsgebruik een veel groter probleem. Dat bevestigen die artsen ook."

'Miljoenen Nederlanders willen vuurwerk afsteken'

Sinds bekend is geworden dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken tijdens de jaarwisseling, krijgt de sector naar eigen zeggen veel reacties. "Miljoenen Nederlanders willen tijdens oud en nieuw siervuurwerk afsteken. Daar is iedereen aan toe in deze rottijd waar we nu in zitten", benadrukt Groeneveld. De vuurwerkbranche wil door middel van crowdfunding geld ophalen voor de rechtszaak.
"Je ontneemt 10 miljoen liefhebbers van de Nederlandse vuurwerktraditie, het oudjaar vieren, hun plezier." Komende dinsdag praat de Tweede Kamer verder over het vuurwerkverbod.