Nieuws

Ongevaccineerden voelen zich onder druk gezet: 'Dwang komt van alle kanten'

Julia IJsselstijn-Salmanova en André IJsselstijn.
Julia IJsselstijn-Salmanova en André IJsselstijn. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Gevaccineerden en ongevaccineerden staan steeds vaker tegenover elkaar. En dat merken die mensen die het vaccin aan zich voorbij laten gaan. “Ik heb het gevoel dat ik het steeds minder als eigen keuze mag bepalen. Dwang en drang komen van alle kanten op je af.”
André IJsselstijn en Julia IJsselstijn-Salmanova uit Doesburg hebben zich niet laten inenten en moeten zich voor die keuze steeds vaker verdedigen. Sinds de invoering van de QR-code en de discussie over 2G wordt hun wereldje steeds kleiner. Het maakt hen verdrietig, boos en strijdlustig.
“Ik heb het idee dat heel veel mensen denken: ik heb toch een spuitje. Die hebben een groen vinkje en kunnen door. Maar wij zitten ermee”, zegt André. “Ik vind dat iedereen zijn eigen mening mag hebben over zijn eigen lichaam. Ik heb het gevoel dat ik het steeds minder als eigen keuze mag bepalen. Dwang en drang komen van alle kanten op je af.”
Ongevaccineerden voelen zich in een hoek gezet: 'Wie is er nou egoïstisch?'
Toch weigeren hij en zijn vrouw Julia zich te laten vaccineren met wat zij zien als een experimenteel medicijn. “Wij worden vaak egoïstisch genoemd. Wij zouden niet denken aan de rest van de maatschappij”, schetst Julia. “Maar iemand die een aandoening heeft en al 1,5 jaar wacht... ik verlang niets van hem of haar. Maar zij komen naar ons toe en zeggen: neem dit vaccin want dan kan mijn operatie doorgaan. Maar ik voel me daar totaal niet prettig bij: ik heb niet het vertrouwen dat ik over vijf jaar niet met een ernstige aandoening te maken krijg. Dus ze vragen iets van mij, zodat zij er dan voordeel van hebben. Wie is er dan egoïstisch?”

'Zorg in een verdomhoekje'

Ook Eelco Heinstra en Carola van Gasteren uit Culemborg zagen de vaccinatie niet zitten. Ze sporten meerdere keren per week en gaan helemaal voor gezonde voeding.
“Ik ben niet als eerste in de rij gaan staan. In het begin was er nog heel weinig bekend over het vaccin”, bevestigt Carola, die zelf in het ziekenhuis werkt. “Ik heb naar mijn idee een goed werkend immuunsysteem, ik heb geen onderliggend lijden, leef gezond en ik ben niet boven een bepaalde leeftijd waardoor de werking van mijn immuunsysteem achteruit zou gaan.”
Gezonde voeding is voor Carola van Gasteren heel belangrijk.
Gezonde voeding is voor Carola van Gasteren heel belangrijk. © Omroep Gelderland
En de druk op de zorg die ze in haar ziekenhuis met eigen ogen kon zien? “Je gaat ook niet iemand die overmatig rookt of eet, zeggen: jij houdt mijn IC-bed bezet? Ik werd juist boos over het feit dat we de zorg zo lang in een verdomhoekje hebben gestopt. Er is heel lang niet geïnvesteerd in goede mensen, alleen maar bezuinigd.”
Toch is dit stel, tot hun eigen verdriet, overstag gegaan. “Ik werd er chagrijnig van. Dan lag ik alleen in mijn bed, terwijl de hele wereld aan het stappen was. Dan sta je wel voor een dilemma…”, zegt Eelco.
Om gezond te blijven sport Eelco Heinstra vijf keer per week
Om gezond te blijven sport Eelco Heinstra vijf keer per week © Omroep Gelderland
Eelco trok het uiteindelijk psychisch zo slecht dat hij besloot toch een vaccin te halen. Dat zorgde voor wrijving tussen het stel, maar uiteindelijk snapte Carola het wel en ging zij ook een prik halen. “Je moet kunnen doen waar je gelukkig van wordt, maar als je dat wordt afgenomen… dat wilden we niet langer zo door laten gaan. Maar het was wel echt een rotgevoel voor mezelf. Ik was er echt verdrietig van.”
Het verhaal van André, Julia, Eelco en Carola komt dinsdag 23 november uitgebreid aan bod in de documentaire Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd. Om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Die dinsdag lees je op deze website ook het verhaal van Jan van Elst, die al twee jaar wacht op een operatie in het CWZ in Nijmegen.