Nieuws

CDA: onderzoek naar 100% mobiele dekking

ARNHEM - Er moet onderzocht worden of het mogelijk is om in heel Nederland mobiel bereik te hebben.
Het CDA vraagt om zo'n onderzoek, naar aanleiding van de ruim 1000 meldingen die zijn binnengekomen bij de Geen112-meldpunten van Omroep Gelderland, RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Zeeland.
Bij de Geen112-meldpunten worden ervaringen met het niet mobiel kunnen bellen van het alarmnummer 112 gedeeld. Dinsdag overhandigden de omroepen de ruim 1000 meldingen aan ondervoorzitter Mark Verheijen van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken.

Geen112 ook in steden

In schriftelijke vragen die het CDA deze week samen met de SP stelt, vraagt CDA-Kamerlid Agnes Mulder om opheldering. Ze wil weten of het probleem van slecht of geen bereik van 112 niet alleen speelt in grensregio’s en buitengebieden, maar ook in steden zoals Amsterdam of Arnhem. Uit de kaart van het Geen112-meldpunt van Omroep Gelderland blijkt dat dat wel het geval is.

Kosten

Daarnaast wil het CDA weten of de bewering van de telecomaanbieders, die stellen dat enkele duizenden zendmasten nodig zijn om mobiele dekking in heel Nederland te garanderen, klopt. De partij wil ook van het ministerie van Economische Zaken weten wat het kost om volledige mobiele dekking in Nederland te garanderen. 

95%

Minister Kamp (Economische Zaken) en minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) verschuilen zich volgens het CDA te veel achter het feit dat in de wet is opgenomen dat er een landelijke dekkingsgraad is vastgesteld van 95%. Volgens CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder is mobiele dekking in de huidige samenleving, net als snel internet, een basisbehoefte.

Hoorzitting

Woensdag houdt de Tweede Kamercommissie van Economische Zaken een hoorzitting/rondetafelgesprek over de gebrekkige bereikbaarheid van 112 met de mobiele telefoon.