Nieuws

Exportvergunning Dolfinarium dreigt te verlopen door coronabesmettingen rechtbank

De export van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen lijkt voorlopig van de baan.
De export van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen lijkt voorlopig van de baan. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De rechtszaak van aankomende dinsdag tussen een aantal dierenrechtenorganisaties en Dolfinarium is uitgesteld. Bij een aantal leden van de rechtbank is binnen het gezin corona vastgesteld. Een nieuwe zitting is gepland op 6 januari, drie dagen voordat de exportvergunning van Dolfinarium verloopt. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat een aantal dieren van het park op korte termijn naar China wordt geëxporteerd.
De messen werden de afgelopen tijd flink geslepen tussen dierenwelzijnsorganisaties House of Animals en Sea Shepherd aan de ene kant en Dolfinarium aan de andere kant. Het Harderwijkse zeezoogdierenpark kondigde een tijdje geleden aan dat ze twaalf dieren wil exporteren naar het Chinese pretpark Hainan Ocean Paradise.
Het gaat om acht dolfijnen, twee zeeleeuwen en twee walrussen die moeten verhuizen. Dierenrechtenorganisaties zijn daar fel op tegen omdat ze de omstandigheden in het park niet diervriendelijk vinden.
Het ministerie van Landbouw zag die bezwaren echter niet en heeft via de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) een exportvergunning afgegeven. Daartegen zijn de beide dierenrechtenorganisaties in beroep gegaan.

Corona

De zaak zou dinsdag inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam. Maar omdat de griffier geveld is door corona en twee rechters kampen met corona binnen de gezinssituatie, is de zaak uitgesteld. De nieuwe datum van de inhoudelijke behandeling is bepaald op 6 januari. Dat is drie dagen voordat de exportvergunning van Dolfinarium verloopt.
Gebruikelijk is dat de rechtbank bij dit soort zaken niet direct uitspraak doet, dus het lijkt vrijwel onmogelijk dat de dieren voor 9 januari kunnen worden uitgevoerd. Zelfs als de rechtbank wel een uitspraak zou doen op 6 januari, is de tijd vrij krap.
Daar komt bovendien nog bovenop dat door de huidige coronapandemie er geen wilde dieren mogen worden ingevoerd in de haven van China. Er moet dus een wonder gebeuren, wil Dolfinarium de twaalf dieren voor die tijd toch nog naar het pretpark exporteren.

Teleurgesteld

Karen Soeters van House of Animals is er stellig over: "Voorlopig gaan de dieren nergens naar toe". Toch is ze teleurgesteld dat de zitting is verplaatst. "Omdat ik zeer overtuigd ben dat de exportvergunning onrechtmatig is afgegeven en dat de meervoudige kamer ook tot deze conclusie zal komen. Voor nu ben ik blij dat de exportvergunning 9 januari verloopt en de rechter heeft bepaald dat de dieren tot de uitspraak van de meervoudige kamer niet geëxporteerd mogen worden."
Ook Alex Tiebot, general manager van Dolfinarium, is uiteraard teleurgesteld: "Niets aan te doen. Dit is overmacht. Iedereen in Nederland heeft helaas last van corona".
Tijdens een eerdere rechtszaak - een voorlopige voorziening - liet Tiebot weten dat hij akkoord was met een inhoudelijke behandeling op 23 november, mits de rechtbank dan snel uitspraak zou doen. Dat kon de rechtbank toen niet beloven, maar er werd wel bepaald dat de twaalf dieren niet eerder mochten worden uitgevoerd totdat de rechtbank er een inhoudelijke beslissing over heeft genomen.
Die beslissing laat door corona dus voorlopig op zich wachten. Tiebot heeft niet de illusie dat de export voor 9 januari nog kan plaatsvinden: "We moeten de uitspraak na de zitting van de 6e ook nog afwachten. Dat zal niet binnen drie dagen zijn."

Soap

De soap is daarmee nog niet definitief voorbij. Dolfinarium kan een nieuwe exportvergunning aanvragen voor de dieren. Dat heeft het park al eerder gedaan. Daar zouden de dierenrechtenorganisaties dan opnieuw tegen in beroep kunnen gaan.