Nieuws

Klein lawaaiprotest in Harderwijk tegen QR-code en 2G

In Harderwijk protesteren mensen tegen het discrimineren van mensen die geen vaccinatie hebben.
In Harderwijk protesteren mensen tegen het discrimineren van mensen die geen vaccinatie hebben. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - In Harderwijk is vrijdagavond een lawaaiprotest gehouden. Met potten, pannen, pollepels en muziek liepen zo'n dertig mensen een rondje door de binnenstad. Ze protesteerden tegen het verplichte gebruik van de QR-code en de plannen van het demissionair kabinet voor 2G.
Het lawaaiprotest is een initiatief van Harderwijker Vincent Lagerwaard. Volgens hem is een coronapas, het gebruik maken van een QR-code en het 2G-beleid onwettig. "Het is de aantasting van de vrijheid en privacy, het veroorzaakt discriminatie én het gaat in tegen de Nederlandse grondwet en Europese wetgeving. Kortom: al die plannen en al die voorstellen moeten zo snel mogelijk van tafel."
Lagerwaard is zelf gevaccineerd en kan gebruik maken van een QR-code. "Maar ik merkte dat bijvoorbeeld mijn nichtje in Delft zonder code helemaal nergens meer binnenkomt. Dat kan natuurlijk niet. Het is wat mij betreft je reinste discriminatie. En dus besloot ik om in actie te komen."

'Iedereen testen'

Een van de mensen die meeloopt in het lawaaiprotest door de binnenstad is een vrouw met kind op de rug. Op de vraag waarom ze meedoet antwoordt ze: "Ik wil heel graag met mijn kinderen naar judo en ballet, maar dat mag niet meer. Ik kan me om medische redenen niet laten vaccineren, en dat houdt in dat mijn kinderen nu niet kunnen sporten. Dat vind ik heel triest. Gewoon iedereen testen, dat vind ik veel eerlijker."
"Mensen die gevaccineerd zijn denken dat ze alles kunnen", zegt een jong meisje, "maar dat klopt gewoon niet. Zij kunnen ook mensen besmetten en moeten ook getest worden, niet alleen de ongevaccineerden".

'Een ander soort protest'

Drie deelnemers waren uit Wageningen afgereisd naar Harderwijk omdat ze al heel lang willen demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar niet mee willen doen aan een protest waar ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie bij aanwezig is. "Wij willen niet met die man geassocieerd worden en zijn blij met dit initiatief."
Na een uurtje lopen is het lawaaiprotest voorbij. Organisator Vincent Lagerwaard had gehoopt op ongeveer 150 demonstranten, maar die zijn niet gekomen. Jammer vindt Lagerwaard, maar hij is vastberaden: "Ik blijf doorgaan met protesteren tegen de QR-code en 2G".