Instellingen

'Gebruik polsbandjes bij handhaven coronaregels in winkels'

Krein Bons, voorzitter van brancheorganisatie INretail.
Krein Bons, voorzitter van brancheorganisatie INretail. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Polsbandjes kunnen winkeliers helpen bij het handhaven van de coronaregels. Dat heeft burgemeester Bruls van Nijmegen vrijdag gezegd in de Week van Gelderland.
Winkeliers worstelen met het toegangsbeleid. Krein Bons van winkeliersbelangenclub INretail vroeg zich in de Week van Gelderland hardop af hoe je aan de deur publiek moet controleren op mogelijk noodzakelijke toegangsbewijzen. "Als iemand bij ons naar binnen wil en geen QR-code kan laten zien, is dat aanleiding tot discussies die een vervelend verloop krijgen."
De huidige regels gelden tot en met 3 december en worden mogelijk zwaarder als de besmettingscijfers niet ver genoeg dalen. Bons: "Ons personeel moet nu al toezien op het dragen van mondkapjes, het houden van anderhalve meter afstand en dat zorgt voor vervelende taferelen."

Amper besmettingen in winkels

Hij kwam ook met cijfers. Uit een peiling onder 143 winkels komt volgens Bons naar voren dat 90 procent 'dagelijks gedoe' heeft en 44 procent met 'verbale agressie'. De INretail-baas: "Mensen worden er onzeker van, ze vallen uit. Terwijl minder dan 1 procent van de besmettingen vanuit winkels komt."

'We zijn niet gewend voor politieagent te spelen'

Hij benadrukte niet tegen QR-codes te zijn. "Maar we zijn niet gewend om voor politieagent te spelen." Ook sprak hij uit eigen ervaring wat Covid-19 betreft. "Ik heb zelf met corona in het ziekenhuis gelegen."
Burgemeester Bruls van Nijmegen en ook voorzitter van het Veiligheidsberaad reikte Bons in het discussieprogramma van Omroep Gelderland de helpende hand. "Waarom geen polsbandjes? Die werken in de horeca ook."
Bekijk het gesprek in De Week van Gelderland:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!