Nieuws

Bruls noemt vuurwerkverbod 'een wijs besluit'

Bruls: ...heel tevreden met vuurwerkverbod...
Bruls: ...heel tevreden met vuurwerkverbod... © Omroep Gelderland
ARNHEM - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad is 'heel tevreden' dat er met de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken. Vorig jaar gold dat verbod ook. "Ik vind het een wijs besluit."
Bruls zei dit vrijdag in de Week van Gelderland, het discussieprogramma bij Omroep Gelderland. Gisteren lekte een advies aan het kabinet uit, waarin stond vuurwerk met oud en nieuw toe te staan. Toen de ziekenhuizen en de burgemeesters zich donderdagavond daartegen verzetten, nam het kabinet eerder vandaag een ander besluit: weer geen consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling.

'Uitlekken adviezen killing voor draagvlak'

"Het voortdurend lekken van OMT-adviezen is echt killing voor het draagvlak. Gisteren gebeurde dat dus weer. En vandaag komt het besluit", aldus de voorzitter van het Veiligheidsberaad.
In het Veiligheidsberaad zitten de 25 burgemeesters die ieder een veiligheidsregio onder zich hebben. Ze vergaderen regelmatig over veiligheidsvraagstukken, waaronder corona, en zijn gesprekspartner van demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Het kabinet kon, vond Bruls, ook weinig anders dan ook voor dit jaar een verbod afkondigen. "Het aantal besmettingen is nu vele malen hoger dan vorig jaar." Het laten doorgaan zou echt een slecht idee zijn geweest, vindt Bruls. "Het gaat niet zozeer om het vuurwerk, maar omdat mensen dan bij elkaar komen."
Hubert Bruls in de Week van Gelderland

'Iedereen voelt wel: dit stopt niet 3 december'

Verder zei Bruls in het discussieprogramma: "Iedere Nederlander voelt wel aan: dit stopt niet op 3 december (de laatste dag van de huidige en aangescherpte maatregelen, red.). Na 3 december zullen er meer maatregelen blijven, misschien wel tot ver in het volgende jaar. En over oud en nieuw moet je nú een besluit nemen. Je kunt niet drie dagen van tevoren zeggen: het mag niet, want dan lukt het niet meer."

Professionele shows mogen wel

Het verbod geldt voor de verkoop en het afsteken van 'consumentenvuurwerk'. Gemeenten mogen wel professionele vuurwerkshows organiseren, zolang de landelijke coronamaatregelen dat tenminste toestaan.
Gisteren klonk gejuich onder handelaren, ze mochten eindelijk weer verkopen. Maar de vreugde was van korte duur. "Het valt ons rauw op ons dak. Meestal is alles wat uitlekt in Den Haag wel waar, maar nu dus niet", zei vuurwerkhandelaar Hans van de Kamp uit Voorthuizen, eerder vandaag. "Maar dan komen de burgemeesters bij elkaar en riepen ziekenhuizen toch op tot een verbod. Dat begrijp ik ook wel weer."
Zie ook: