Nieuws

Eigen teststraat, zelftests en plexiglas in de busjes: uitzenders schroeven coronapreventie weer op

Een auto van uitzendbureau VDU met plexiglas dat is bedoeld om arbeidsmigranten te beschermen tegen corona.
Een auto van uitzendbureau VDU met plexiglas dat is bedoeld om arbeidsmigranten te beschermen tegen corona. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Iedere werkdag een zelftest en plastic schermen in de auto's en busjes naar het werk. Uitzendbureaus scherpen eigen maatregelen aan vanwege de oplopende besmettingen.
“De vaccinatiegraad is heel erg laag bij arbeidsmigranten”, zegt Michel van Dijke, coördinator corona bij uitzendbureau VDU uit Waardenburg. Arbeidsmigranten uit het Rivierengebied zijn bij zijn bedrijf aangesloten. VDU werkt samen met de GGD om arbeidsmigranten te informeren over de mogelijkheden van vaccinatie. Ook heeft VDU een eigen mobiele teststraat. Van Dijke: “Volgens mij zijn we daar uniek in. De teststraat wordt momenteel intensiever gebruikt dan toen de besmettingen minder waren.”

Desinfectiemiddel sneller op

Uitzendbureau Otto Work Force heeft enkele duizenden arbeidsmigranten aan het werk bij logistieke bedrijven in Gelderland. Het bedrijf is een paar weken geleden begonnen met het uitdelen van zelftesten aan arbeidsmigranten.
“Ze testen voordat ze naar hun werk gaan. Dan heb je niet de kans om iemand anders te besmetten. We zien dat het werkt. Ook is het redelijk betrouwbaar. Mensen die positief testen gaan ook nog voor een test naar de GGD”, vertelt directeur Frank van Gool. Hij zegt dat hij zich vooral richt op bedrijven waar relatief veel besmettingen plaatsvinden. “Zo willen we de kans op een besmettingshaard verminderen.”
Volgens Van Dijke groeit ook onder arbeidsmigranten het besef dat het aantal besmettingen weer oploopt: “De pompjes met desinfectiemiddel in de woningen raken weer sneller leeg.”

Reizen met plexiglas

Bij VDU keert het plexiglas in het werkvervoer weer terug. In april vorig jaar gebeurde dat voor het eerst. Toen werden 140 busjes en auto’s met plexiglas ingericht. Daardoor konden passagiers beter worden beschermd tegen corona. Toen het aantal besmettingen afnam werd het glas er weer uit gehaald.
Inmiddels zijn enkele voertuigen opnieuw omgebouwd. En volgens het uitzendbureau volgen andere busjes en auto’s snel. Ook bij Otto Work Force worden alle werknemers door schermen gescheiden naar het werk gereden. Dit bedrijf zegt nooit afscheid te hebben genomen van plexiglas.