Nieuws

Hoge nood? In Druten mag je overal, Rozendaal zit potdicht

Een gezellig toilet in Druten
Een gezellig toilet in Druten © Omroep Gelderland
DRUTEN - We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Hoge nood hebben onderweg en op zoek naar een wc. Op zo'n moment kun je het best in Druten zijn, want die gemeente is vandaag voor de tweede keer op rij door de Toiletalliantie uitgeroepen tot toilet-vriendelijkste gemeente van Nederland.
Op de markt in Druten is het nou niet direct het gesprek van de dag, maar trots zijn de inwoners wel, als we hun reactie vragen op het behalen van de prestigieuze titel van de Maag Lever Darm Stichting.
"Nou ik vind het geweldig," zegt een man, die met een rollator aan komt lopen. "Openbare toiletten zijn heel belangrijk." Een man en vrouw vallen hem lachend bij. "Voor kleine kinderen bijvoorbeeld, als die onderweg zijn, dat is soms ook wel wat."
Kijk hier naar de reacties in Druten. De tekst gaat eronder verder.
Hogenood? Dan kun je het beste in Druten zijn

Een WC is geen taboe in Druten

Op straat in Druten heerst er duidelijk geen taboe om over de stoelgang te praten. "Ik vind de aanwezigheid van openbare toiletten wel echt belangrijk," zegt een wat oudere man. "Zeker voor oudere mensen, die heel nodig naar het toilet moeten. Dat ze toch een uitwijk mogelijkheid hebben."
Onder andere via de App Hogenood is er onderzocht hoeveel openbare wc's er per vierkante meter in een gemeente zijn. Eén toilet in een straal van 500 meter geldt als goed. In Druten kun je er altijd eentje in een straal van 250 meter vinden.
Gevraagd naar het geheim van Druten wijst het winkelend publiek op de markt steevast naar de horecagelegenheden en de winkels. Veel eigenaren van café of winkel hebben het toilet in hun zaak bij de gemeente aangemeld als openbaar toilet.

Winkels en horeca het grote wc-geheim van Druten

Zo is Keet Schiks naast kledingverkoper ook toiletjuffrouw. Als je haar winkel op de app gevonden hebt, kun je zo haar winkel binnen lopen en zonder te betalen, of om een sleutel te hoeven vragen van het toilet gebruik maken.
"Ik vind dat belangrijk' zegt de eigenaresse van de kledingwinkel. "Het is natuurlijk hartstikke fijn als mensen naar het toilet kunnen. Zeker als ze problemen met hun darmen hebben en dat ze meteen moeten. En dan ook een plek hebben waar ze ook mogen en kunnen, want op veel plekken mag het niet."
De inwoners van Druten hopen dat hun gemeente het voorbeeld voor de rest van Nederland wordt, want: "Je kunt slecht in de bokse liggen zeiken," klinkt het in onvervalst dialect vanachter de rollator."
De minst toilet-vriendelijke gemeente van Nederland ligt overigens ook in Gelderland. Dat is Rozendaal, dat nog veel te leren heeft van Druten.