Nieuws

Noodkreet personeel Radboudumc: 'Blijf toch vooral bij elkaar uit de buurt'

Een vrouw ondergaat een coronatest.
Een vrouw ondergaat een coronatest. © ANP
NIJMEGEN - Artsen en verpleegkundigen van het Radboudumc in Nijmegen smeken in een videoboodschap iedereen om zich te houden aan de coronamaatregelen. Elke discussie over 2G, 3G, of welke G dan ook gaat over hoe je met mensen bij elkaar kunt zitten. Maar dat moet gewoon even helemaal niet, vinden ze.
​"Met de discussie over 1G, 2G en 3G komen we er niet." De boodschap van sprekers in het filmpje, verpleegkundigen en specialisten, is alarmerend. 'We hebben al weken veel te hoge besmettingscijfers', zeggen ze. 'Alle ziekenhuizen stromen nu over, ook dat van ons.' De artsen en verpleegkundigen maken zich vreselijk zorgen: 'Het Radboudumc lag al vol met patiënten die al veel te lang hebben moeten wachten op hun behandeling'.
Het idee voor een filmpje is in gezamenlijkheid ontstaan, zegt woordvoerder Dennis Verschuren van het academische ziekenhuis. Hij zegt het niet hardop, maar het Nijmeegse Radboudumc rest weinig anders dan een video, om ons ervan te doordringen dat de zorg verzuipt. En als er niet snel iets gebeurt, er levens gevaar lopen.
De videoboodschap op Twitter:
De zorgverleners in het filmpje hameren op de basismaatregelen: handen wassen, testen bij klachten, afstand houden, laat je vaccineren en draag een mondneusmasker. Maar ook: beperk je contacten tot een minimum. Impopulair gezegd: blijf bij elkaar uit de buurt.
"Het water staat de ziekenhuizen aan de lippen", licht Verschuren toe. "We moeten ons samen aan de maatregelen houden, anders kunnen we mogelijk de zorg niet meer leveren die mensen nodig hebben. We moeten het in de samenleving ook niet meer hebben over 1G, 2G of 3G. Dat gaat 'm nu gewoon niet worden."
Ook de GGD Gelderland-Midden trekt aan de bel en geeft aan dat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel de toestroom van patiënten niet meer aan kunnen. Op Facebook schrijft de organisatie: "Het aantal besmettingen blijft te hoog, het is nu dweilen met de kraan open. Het probleem is: zij kunnen niet méér dweilen. De besmettingskraan moet dus dicht. De politieke discussie over de G’s gaat hen nu niet helpen. Want ook dan blijven veel mensen elkaar zien en daalt het besmettingsaantal niet."

Wat is 1G, 2G en 3G?

Nog even ter herinnering. De G-discussie staat voor het volgende deurbeleid voor horeca, evenementen, festivals, beurzen, theaters en bioscopen:
  • 1G je komt alleen binnen met een negatieve coronatest, dus ook als je volledig gevaccineerd bent
  • 2G je komt alleen binnen met een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je corona hebt gehad en hersteld bent
  • 3G je komt alleen binnen met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag.
Het ging de verkeerde kant op toen na de zomer de maatregelen werden losgelaten, zegt Verschuren. "Of dat te vroeg gebeurde? Dat is niet aan de ziekenhuizen, want het was een politiek besluit."
De ziekenhuiszegsman hamert er nog maar weer eens op dat de besmettingscijfers omlaag kunnen als we ons allemaal aan de maatregelen houden. De vraag 'wat als...?' beantwoordt hij liever niet: "Als we de besmettingscijfers niet naar beneden krijgen, zou dat voor doktoren, verpleegkundigen en ziekenhuizen niet te verteren zijn."