Nieuws

Tanken of langer dan 24 uur in Duitsland? Dit zijn de regels

Bij het tankstation tussen Elten en Beek (NL) wordt door veel Gelderlanders getankt.
Bij het tankstation tussen Elten en Beek (NL) wordt door veel Gelderlanders getankt. © ANP
ARNHEM - Vanwege de hoge besmettingscijfers kenmerkt Duitsland ons land vanaf zondag 21 november weer als hoogrisicogebied. Hierdoor moeten Nederlanders zich via internet registreren als ze Duitsland willen bezoeken. Ook als ze een QR-code hebben. Hoe zit dat?
Nederlanders die volledig gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben moeten zich van tevoren aanmelden op www.einreiseanmeldung.de.

Quarantaineplicht

Voor Nederlanders die niet gevaccineerd zijn en nooit corona hebben gehad geldt een quarantaineplicht. Deze quarantaineplicht geldt tien dagen vanaf het moment van aankomst in Duitsland. Dit kan naar vijf dagen verlaagd worden als de bezoeker zich na die vijf dagen laat testen en negatief test.
Kinderen onder de 12 jaar hoeven zich niet te laten testen. Voor hen eindigt de quarantaine na vijf dagen.

Uitzondering

Voor een bezoek van minder dan 24 uur, bijvoorbeeld om even te tanken of boodschappen te doen, geldt de quarantaine- en aanmeldingsplicht niet. Grenspendelaars die voor hun werk of opleiding van of naar Duitsland gaan hebben over het algemeen genoeg aan een werkgeversverklaring.
Nederland heeft al vaker op de lijst van Duitse hoogrisicogebieden gestaan, bijvoorbeeld in juli 2021. Toen werden de inreisbeperkingen na een maand geschrapt.
In Duitsland geldt ook nog altijd een mondkapjesplicht. Ook voert de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vanaf maandag de 2G-regel in. Daar mogen op veel plekken alleen nog mensen die volledig zijn gevaccineerd óf zijn genezen van een coronabesmetting naar binnen.

Zie ook: