Nieuws

Jaynah (9) moet met een rolstoelbus naar school, maar wie gaat dat betalen?

Jaynah.
Jaynah. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vanwege haar handicap heeft de 9-jarige Jaynah een rolstoelbus nodig om bijvoorbeeld naar school te komen. De gemeente Arnhem zou een ombouw van een bus wel willen betalen, maar niet de aanschaf. Dus is zij afhankelijk van liefdadigheid om daar 30.000 euro voor bij elkaar te krijgen.
Vier jaar geleden kwam Jaynah met haar ouders vanuit Aruba naar Nederland, vanwege de zorg die zij nodig heeft. Jaynah had zuurstofgebrek bij haar geboorte. Dat heeft tot een hersenaandoening geleid waardoor ze niet goed kan lopen en bijvoorbeeld ook niet zindelijk is, legt moeder Jackseny uit. "Ook motorisch heeft ze een flinke achterstand. Praten doet ze met een spraakcomputer en bij het eten en drinken verslikt ze zich vaak." En zo kent haar dochter nog wel meer beperkingen.
Bekijk hier het verhaal van Jaynah:
Jaynah heeft een rolstoelbus nodig om naar school te komen, maar krijgt die niet vergoed
Wat ze meekrijgt, is niet helemaal duidelijk, vertelt moeder. Jaynah krijgt namelijk wel heel veel informatie binnen weet zij, maar kan slecht met die prikkels omgaan. Dat uit zich vervolgens in epileptische aanvallen. Om die reden is openbaar vervoer of leerlingenvervoer voor haar dochter ook geen optie. Tot nu toe brengen haar ouders Jaynah rond in hun eigen auto. Maar vanwege een afwijking die in haar rug is geconstateerd, krijgt zij binnenkort een grote rolstoel. Een rolstoelbus is dan de enige mogelijkheid.
De financiering van de noodzakelijke ombouw, daar lijkt de gemeente volgens Jackseny wel toe bereid. Maar daarvoor moet er wel eerst een bus zijn, en voor die aanschaf draait het gezin zelf op, ziet moeder. "Hoe gaan we dat oplossen", vraagt Jackseny zich af. "Zodat mijn dochter gewoon naar school kan. 30.000 euro heb je niet zomaar."

'Geen zorgproduct'

Wethouder Roeland van der Zee laat weten dat wanneer er geen andere opties zijn, een auto of bus aangepast kan worden. De auto of bus zelf, is daarbij volgens hem 'in de basis geen zorgproduct'. "Het uitgangspunt is daarom dat die door de inwoners zelf moet worden aangeschaft." Of de gemeente eventueel meer betaalt dan alleen de aanpassingen, wordt besproken met het sociaal wijkteam, stelt Van der Zee. "Zij kunnen de specifieke situatie van deze inwoner goed inschatten."
Op advies van haar wijkcoach startten Jackseny en vader Jhonatan een crowdfunding, vertelt moeder. Ook gingen ze koekjes bakken die ze verkochten, inmiddels 2000 stuks. Inclusief fondsen en andere donateurs hebben ze inmiddels ruim 20.000 euro bij elkaar. Toch is het 'heel moeilijk', ervaart Jackseny. "Je denkt nooit: morgen kan wel eens de dag zijn dat ik mensen om hulp moet gaan vragen."
Dat stuit volgens haar bovendien op hele wisselende reacties. "Sommige mensen denken dat alles wel voor ons wordt geregeld. Anderen hebben weinig begrip voor de situatie van onze dochter. Of we worden gezien als profiteurs."

'Niet voor de luxe'

"Dit is echt een situatie waarin ik de gemeente vraag om ons te helpen", vervolgt Jackseny geëmotioneerd. "Het is niet zo dat dit voor de luxe is. Het is iets wat mijn dochter hard nodig heeft."
De impact is groot, ziet Jhonatan, die zelf eerder zijn studie stopte vanwege zijn dochter. Naast de lange dagen die hij nu moet werken, blijft er volgens hem weinig tijd over om dit allemaal goed te regelen. "Natuurlijk doen we het met heel veel liefde: het is onze dochter."
"We hadden, ondanks alles, een rustig en stabiel leven. Daar waren we dankbaar voor. Nu moeten we voor één doel gaan: de rolstoelbus." Gelijktijdig probeert Jackseny die stress zoveel mogelijk weg te houden bij Jaynah. "Die is voor haar niet fijn."