Instellingen

Toch een vuurwerkverbod: 'Rauw op ons dak, maar begrijpelijk'

Hans van de Kamp van Van de Kamp Vuurwerkland.
Hans van de Kamp van Van de Kamp Vuurwerkland. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Er komt tóch een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Donderdag leek het er nog op dat het verbod er niet zou komen, maar vrijdag besloot het demissionaire kabinet anders: er mag geen vuurwerk worden afgestoken met oud & nieuw. Hans en Colinda van Vuurwerkland Van de Kamp zaten net te lunchen toen het nieuws binnenkwam. "Er kwam wel even een lelijk woord uit."
Hans: "Het valt ons rauw op ons dak. Meestal is alles wat uitlekt in Den Haag wel waar, maar nu dus niet. Dat vonden we heel bijzonder, we waren echt verbaasd."

'We varen op zicht'

Donderdagavond werd nog verkondigd dat er dit jaar geen verbod zou komen en kon de vlag uit bij de vuurwerkverkopers in Voorthuizen. "Dat klonk ons als muziek in de oren. Maar dan komen de burgemeesters bij elkaar en riepen ziekenhuizen toch op tot een verbod. Dat begrijp ik ook wel weer."
En dus wordt vrijdag de vlag weer ingehaald. Hij vindt het zuur, maar Hans heeft wel begrip voor het verbod. "Het gaat niet goed, de cijfers zijn hoog. De regering moet ook een signaal afgeven. Meneer Rutte zei ooit eens: "We varen op zicht". En zover hij nu kan zien, wil hij de druk op de zorg verminderen en daar zal dit aan bijdragen."

Eerste vuurwerk al besteld

De eerste order met vuurwerk was al geplaatst door Hans en Colinda, maar die kunnen ze gelukkig nog annuleren. Colinda: "Het verbod heeft natuurlijk financiële gevolgen. Wij hebben gelukkig ook nog een bedrijf voor woninginrichting dus wij zijn komende periode evengoed druk." Ze maakt zich dan ook vooral zorgen om collega's. "Voor mensen die moeten leven van de verkoop is dit een aderlating. Veel bedrijven gaan omvallen vrees ik."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!