Instellingen

Zeer zeldzame wrattenbijter doet zijn naam eer aan

Wrattenbijter
Wrattenbijter © René Krekels
OVERASSELT - De wrattenbijter komt in ons land alleen nog voor op twee natuurakkers in de Overasseltse en Hatertse vennen. In de rest van het land is deze bijzondere sprinkhaan verdwenen. Een herstelplan moet ervoor zorgen dat de populatie weer gezond wordt en dat wrattenbijters in de toekomst op meer plekken in ons land voorkomen. Dat de grootste inheemse sprinkhaan van Nederland kan helpen om van wratten af te komen, lijkt ook echt te kloppen.
De wrattenbijter komt aan zijn naam door een slimme boer die vermoedde dat de sprinkhaan weleens zou kunnen helpen om van wratten af te komen, vertelt bioloog René Krekels tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. De boer nam niet zelf de proef op de som, maar zorgde ervoor dat zijn vrouw zich liet bijten door de sprinkhaan...
Luister naar de radioreportage (1-3)

Wrattenbijter is veeleisend

De provincie Gelderland, Bureau Natuurbalans en Staatsbosbeheer werken samen om de sterk bedreigde sprinkhaansoort in ons land van de ondergang te redden. Daarbij wordt de leefomgeving van de wrattenbijter zo geschikt mogelijk gemaakt. Makkelijk is dat niet, want wrattenbijters zijn veeleisende insecten.
Zo heeft het vrouwtje een plek nodig met los zand om haar eitjes in af te zetten. Het duurt ongeveer twee jaar voordat de eitjes van een wrattenbijter uitkomen. In die tussentijd moeten de omstandigheden goed blijven. Zo is er voldoende warmte nodig voor de eitjes om zich te ontwikkelen. Als de grond met daarin de eitjes wordt omgeploegd, worden er al helemaal geen jonge wrattenbijters meer geboren. Eén slecht jaar kan ervoor zorgen dat een populatie in de even of juist de oneven jaren helemaal verdwijnt, vertelt bioloog Krekels van Bureau Natuurbalans.
Volwassen wrattenbijters hebben behoefte aan voldoende open, warme plekjes om zich op te warmen, maar ook aan plekken met juist een dichte begroeiing. Daar kunnen de insecten in geval van slechte weersomstandigheden of bedreiging door een predator schuilen. En er moet natuurlijk voldoende voedsel beschikbaar zijn. Dit soort omstandigheden kom je in ons land nog maar weinig tegen. Bovendien staan de sprinkhanen zelf ook niet bepaald bekend als wereldreizigers...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Wrattenbijters klinken als oude trekkers

Wrattenbijters behoren tot de grootste sprinkhanen van ons land. Ze kunnen dan ook behoorlijk wat herrie maken. Het geluid heeft nog het meest weg van een oude trekker, ontdekt verslaggever Laurens Tijink als hij een bekend liedje van een Overijssels mannenkoor laat horen...
Luister naar de radioreportage (3-3)

Op de universiteit

Met het herstelplan voor de wrattenbijter wordt de komende jaren geprobeerd om het leefgebied voor de spinkhanen in de Overasseltse en Hatertse vennen te vergroten. In kassen van de Radboud Universiteit in Nijmegen worden nimfen van de sprinkhanen opgekweekt. Die worden later als volwassen sprinkhanen weer uitgezet in de natuur.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!